Greška

Došlo je do greške.

Rusija otvorila drugi front: hakerski napadi na Crnu Goru zbog diplomatskih nesuglasica

31.08.2022 09:17 | 0 Software/Web
Rusija otvorila drugi front: hakerski napadi na Crnu Goru zbog diplomatskih nesuglasica

Crna Gora našla se u “nebranom grožđu” jer je, prema tvrdnjama zvaničnika ove države, izložena organizovanoj seriji hakerskih napada od strane Rusije. Kako prenosi PCMag, Rusija neprestano napada Crnu Goru sa naprednim vidovima hakerskih napada, a pretpostavlja se i razlog za ovakvu političku odmazdu.

Hakerski napadi

Agencija za nacionalnu bezbednost republike Crne Gore je 26. avgusta objavila kako se u ovom trenutku nalazi u stanju “hibridnog” rata zbog jasno koordinisanih hakerskih napada od strane struktura ruske države. Kako dalje navodi ANB, sva krucijalna infrastruktura ove države je u opasnosti zbog neprestanog hakovanja, pa je država Crna Gora odlučila da preventivno pređe na manuelni vid upravljanja nekoliko elektrana kako bi se sprečila mogućnost uspešnog napada na električnu mrežu ove države.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori podržala je tvrdnje Agencije za nacionalnu bezbednost i potvrdila kako se “Trenutno dešavaju neprestani hakerski napadi na ovu državu i kako bi oni mogli da izazovu probleme u funkcionisanju javnih komunalnih preduzeća, javnog prevoza, funkcionisanja aerodroma, carinskih i graničnih prelaza, a očekuju se i problemi u sektoru telekomunikacija. U ovom trenutku čak je i sajt ANB-a nedostupan, najverovatnije zbog uspešnog napada hakera."

pexelstimamiroshnichenko53806491.jpg

Koji je razlog?

Jednostavno, odnosi između Rusije i Crne Gore nisu najbolji još od kada je ova država pristupila NATO paktu pre pet godina, a dodatno su se pooštrili nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. Pored toga, država Crna Gora naredila je ruskom diplomati povratak u svoju matičnu državu, nakon čega je usledio zvanična reakcija Rusije koja je obećala “Adekvatan odgovor na takvu situaciju”.

Da li iza ovih napada stvarno stoji Rusija ili ne u ovom trenutku ne možemo ni da potvrdimo ni da opovrgnemo, jer kakvi bi to hakeri bili ukoliko bi bilo tako lako ući im u trag. Objektivno, Crna Gora nalazi se u nepovoljnoj situaciji jer odbrana protiv sajber ratovanja nikako nije jednostavna, pogotovu ukoliko iza napada stvarno stoji jedna velesila kao što je Rusija za koju je poznato koliko ulaže u ovaj sektor. U ovom trenutku kraj situacije se ne nazire.

Logitech sprema svoju gejming konzolu

Ilon Mask ima rezervni plan da se “iskobelja” od kupovine Twitter mreže

10504
10505
10506
10507
10508
10509