Greška

Došlo je do greške.

Rudarenje kriptovaluta poput Chia će poništiti vašu SSD garanciju, upozorava kompanija Galax

02.05.2021 18:14 | 0 Biznis IT
Rudarenje kriptovaluta poput Chia će poništiti vašu SSD garanciju, upozorava kompanija Galax

 

Proizvođač SSD-ova, kompanija Galax, upozorava korisnike da će rudarenje kriptovaluta koje zahtevaju preveliku količinu i brzinu na uređajima za skladištenje, ukinuti garanciju za njihove SSD-ove. Kompanija je na svojoj kineskoj veb stranici objavila obaveštenje kojim upozorava korisnike na gubitak garancije na svoje SSD-ove usred velikog broja ljudi koji žele da rudare Chia, novu kriptovalutu koju je kreirao programer BitTorrent protokola Bram Cohen. Za razliku od poznatih kriptovaluta, uključujući Bitcoin i Ethereum koji zahtevaju moćnu obradu, Chia zahteva više prostora za skladištenje u odnosu na obradu.

Bez posebnog imenovanja Chia kriptovalute, Galax je u obaveštenju rekao da će korisnici njegovih SSD diskova poništiti garanciju ako ih koriste za kopanje kriptovaluta, koje rezultira mnogo većim obimom pisanja podataka od uobičajenih obrazaca u upotrebi. Kompanija sa sedištem u Hong Kongu postaje jedan od prvih proizvođača SSD-a koji su komentarisali rastući uticaj kriptovaluta kojima je SSD skladište potrebno za rudarenje.

Chia je jedna od takvih kriptovaluta i iako tek treba da započne sa trgovanjem, privukla je ljude koji žele rudare. Veliki broj potencijalnih rudara Chia dolazi iz azijsko-pacifičkog regiona - većina ih je iz Kine - koji već imaju zalihe SSD-ova velikog kapaciteta za rudarstvo Chia-e.

 

Povezana vest: Nova kriptovaluta bi mogla dovesti do nedostatka HDD-a i SSD-ova na tržištu

Prema izveštaju DigiTimes-a, na koji se poziva TechSpot, porudžbine za Adatine SSD-ove velikog kapaciteta porasle su u aprilu i do 500 procenata u poređenju sa prethodnim mesecom. Kineski proizvođač periferne memorije Jiahe Jinvei takođe je izvestio da su njegovi SSD-ovi od 1TB i 2TB NVMe rasprodati na tržištu.

Chia se zasniva na mehanizmu dokazivanja vremena i skladištenja koji postoji kao alternativa tradicionalnim dokazima rada, a koji koriste Bitcoin i Ethereum. Stoga mu je potrebna velika količina prostora za skladištenje i brže brzine pisanja u odnosu na vrhunske performanse koje drugi rudari kripto valuta često dobijaju od premium grafičkih kartica.

Iako se veruje da su dokazi o vremenu i skladištenju poštenija i zelenija alternativa postojećem mehanizmu u svetu blokčejna, sve veće interesovanje za Chia verovatno će negativno uticati na tržište SSD-a jer su njegovi potencijalni rudari počeli da skladište SSD-ove sa visokim performansama. Povećana potražnja za SSD diskovima - posebno onima koji imaju terabajt kapaciteta za skladištenje - verovatno će opteretiti njihove zalihe i na kraju pogurati njihove cene do krajnjih granica.

Izvor: Gadgets360

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Vivo X60t Pro sa 33W punjenjem dobio 3C sertifikat

Microsoft zamenjuje podrazumevani font prvi put od 2007. godine, Calibri odlazi u penziju

10604
10605
10606
10607
10608
10609