Greška

Došlo je do greške.

RNIDS se oglasio povodom jučerašnjeg prestanka rada RS domena: Nije do nas

12.10.2022 18:45 | 0 Software/Web
RNIDS se oglasio povodom jučerašnjeg prestanka rada RS domena: Nije do nas

Nakon dana konsolidacije i straživanja Registar nacionalnog domena Srbije (RNIDS) se oglasio sa saopštenjem da se "RNIDS fondacija našla pod agresivnim DDoS (distributed denial of service) napadom što je uticalo da pristup određenim sajtovima na nazivima .rs domena bude usporen i otežan. Uprkos napadima, DNS servis RNIDS-a zadužen za nacionalne domene, tokom celog jučerašnjeg dana je radio bez prekida i korisnici koji su imali poteškoće prilikom pristupa sajtovima na .rs domenima nisu imali problem zbog napada na RNIDS-ov sistem."

Nije do nas

U saopštenju se navodi: "Ono što je izvesno je da su se RNIDS-ovi servisi našli pod opterećenjem usled napada na infrastrukturu koju RNIDS koristi. Rad servisa za registraciju domena je bio značajno otežan u periodu od 11 do 13:45 usled čega nisu mogli da budu obavljani poslovi registracije domena, WHOIS servis nije bio dostupan, a DNS zone nisu osvežavane. U međuvremenu, odgovori koje su DNS serveri davali su bili ispravni."

Registar nacionalnog domena Srbije, kao krovna organizacija za RS i SRB domene, svakodnevno se brani od DDoS napada i ovo nije novost, ali prosto je teško poverovati da su oni bili pod ozbiljnim DDoS napadom, ali da je sve radilo, kada je veliki broj korisnika, uključujući i nas imao probleme sa pristupom RS sajtovima.

Malo zabrinjava i činjenica da organizacija kao što je Registar nacionalnog domena Republike Srbije nema aktivnu statusnu stranicu, koja bi ukazivala na probleme u radu i na taj način obaveštavala korisnike o tome šta se dešava. Brine i to što se RNIDS nije oglašavao ni na jednom od svojih kanala do trenutka dok se situacija nije smirila, što nije reakcija koju očekujete od organizacije koja brine o nacionalnim domenima.

Jedno od mogućih objašnjenja je i da su svi drugi provajderi u Srbiji bili napadnuti u isto vreme i da su DNS serveri radili, ali su putevi do njih i od njih bili nedostupni. To se nikada dosad nije desilo, ali ne možemo da kažemo da nije moguće, mada je malo verovatno.

Problem za internet poslovanje

Većina domaćih kompanija sa RS domenima je bila nedostupna ili nije radila više od tri sata, što je ozbiljan problem za internet poslovanje, posebno ako se jedina organizacija odgovorna za domene - ne odgovara.

Kako su SAD u jednom danu obogaljile kinesku industriju čipova

Kineska kompanija predstavila svoj leteći automobil

10504
10505
10506
10507
10508
10509