Greška

Došlo je do greške.

Revolucionarni koncept rešava problem sa kablovima na Intel i AMD matičnim pločama

03.10.2022 10:48 | 0 Hardver
Revolucionarni koncept rešava problem sa kablovima na Intel i AMD matičnim pločama

Svako ko je pokušao makar jednom ili ima iskustva sa sklapanjem PC konfiguracija, zna koliko može biti traumatično sređivanje kablova unutar kućišta računara. Nije to samo estetski, već i funkcionalni problem koji utiče na lošiju cirkulaciju vazduha i time na veće zagrevanje osnovnih komponenti.

Gigabyte je jedan od prvih proizvođača koji se svojevremeno uhvatio u koštac sa ovim problemom u okviru “Stealth” projekta, dok je i ostatak konkurencije u ovom delu IT industrije takođe pokušavao da reši ovaj problem, poput MSI-a u okviru eksperimentisanja pod okriljem “Project Zero” programa. Koristili su specijalizovana rešenja poput grafičkih karti, dodatnih komponenti i specijalnih matičnih ploča, a sve kako bi eliminisali nered sa kablovima u kućištu. Gigabyte je čak patentirao svoje rešenje, dok su se ostali proizvođači snalazili i pokušavali sa više ili manje uspeha da reše ovaj problem.

Najnoviji pokušaj bi opisali više kao saradnju nekoliko vodećih kompanija na PC tržištu nego iznalaženje nekog novog rešenja ili dizajna. Kompanije kao što su Lian Li, Sama, Cooler Master, Phanteks, Cougar i još nekoliko drugih, zajedno sa Asus-om, sarađuju na DIY-APE  dizajnu koji će biti dostupan za veći asortiman komponenti i proizvoda na bazi Intel H610, B660 i B760 matičnih ploča, a takođe se naknadno priključio AMD sa željom da i njegovi proizvodi budu uključeni u ovaj projekat.

Twitter insajder @harukaze5719 podelio je nekoliko fotografija kao i link na popularnoj kineskoj društvenoj mreži BilliBilli na kome je prikazana suština ideje i rešenje.

video_DIY.jpg

Kao što možete videti, novi dizajn je fizički konceptualizovan kako bi se videla prednost buduće upotrebe ovakvog rešenja, ali je i dalje kilometrima daleko od finalnog rešenja i momenta kada će se naći u prodaji.

Do tada, biće zanimljiva reakcija ostalih vodećih proizvođača i hoće li drugi kreirati neki sopstveni dizajn i bolje rešenje kućišta kako bi se rešio već jednom problem sa kablovima. Ako nas pitate bilo je krajnje vreme da se neko ozbiljnije pozabavi ovim problemom. Kakvo je vaše mišljenje i uopšte iskustvo sa kabliranjem i rutiranjem prilikom sklapanja zahtevnijih konfiguracija? 

USB ponovo menja oznake, izbacuju se brojevi generacija i revizija

Google veštačka inteligencija prevodi tekst u 3D objekte

10203
10205
10206
10207
10208
10209