Greška

Došlo je do greške.

Rekordne performanse Snapdragon 8 Gen 2 procesora na fabričkim vrednostima

21.11.2022 17:32 | 0 Mobile
Rekordne performanse Snapdragon 8 Gen 2 procesora na fabričkim vrednostima

Iznenađujući detalj u vezi sa poslednjim rezultatima je da najnoviji Qualcomm SoC to postiže dok radi na fabrički podešenim vrednostima radnog takta. Još veće iznenađenje je da zapravo radi na nižim vrednostima radne frekvencije od regularne verzije u višejezgarnim radnim testovima.

Naime, primećen je Vivo X90 Pro Plus telefon koji pokreće Snapdragon 8 Gen 2 i beleži zanimljive rezultate u Geekbench 5 testu, a Ice Universe u komentaru na svoj tvit, tvrdi da Cortex-X3 jezgro ove verzije radi na 3.20 GHz. Frekvencija je nešto niža od overklokovane verzije SoC čipa, koja radi na 3.36 GHz. Čak i tada, ovaj čipset beleži novi rekord, prešavši prag od 5.000 poena u testu koji angažuje više jezgara istovremeno u pomenutoj aplikaciji za benchmarking, ostvarujući rezultat od 5.106 poena.

Qualcomm još uvek treba da učini određena poboljšanja u vezi sa performansama jednog jezgra, jer su one i dalje ispod očekivanog nivoa, ali postignutim rezultatom i Snapdragon 8 Gen 2 mogućnostima smo svakako impresionirani kada je reč o višejezgarnim radnim opterećenjima. Ovako dobar rezultat se može pripisati novoj '1 + 4 + 3' CPU konfiguraciji jezgara, gde sada koriste četiri “zlatna” jezgra koja rade na 2.80 GHz, a sve kako bi se postigao ovako dobar rezultat.

Ono što je interesantno je da uprkos tome što radi na “defualt” vrednostima frekvencije SoC jezgra, Snapdragon 8 Gen 2 u vivo X90 Pro Plus je brži od onog koji radi u Samsung Galaxy S23 Ultra modelu telefona. Nešto ranije smo videli da u istom benchmark testu, Samsungov vodeći model koji raspolaže idetničnim čipsetom sa razlikom što njegov Cortex-X3 radi na 3.36 GHz umesto na 3.20 GHz. Ovo bi trebalo da učini Galaxy S23 Ultra još bržim “na papiru”, ali naprotiv, telefon ostvaruje lošiji rezultat u “multicore” testu.

geekbench_SD8_gen2_rezultat.jpg

Moguće je da Samsung namerno ograničava brzinu procesora kako bi produžio životni vek baterije jer dodatna toplota može smanjiti sposobnost ćelije da zadrži svoj maksimalni nivo kapaciteta tokom dužeg vremenskog perioda. Takođe, pošto komercijalne verzije Samsung Galaxy S23 telefona tek treba da budu predstavljene, ne možemo da komentarišemo kako će Snapdragon 8 Gen 2 raditi u tim finalnim za tržište spremnim modelima.

Čak i sa ovim skokom performansi, Apple A16 Bionic i dalje je brži od Android konkurencije, mada treba reći da A15 Bionic više nije drugi najbrži mobilni čipset i to je činjenica na koju bi Qualcomm trebalo da bude ponosan.

Gigabyte Aorus Model S - sitan ali dinamitan

Vivo X90 Pro+ dolazi sa brutalnim kamerama i novim Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom

10104
10105
10106
10107
10108
10109