Greška

Došlo je do greške.

Razmišljate li o gašenju svog Facebook naloga? Niste jedini

21.03.2018 12:46 | 10 Software/Web
Razmišljate li o gašenju svog Facebook naloga? Niste jedini


Mnogi Facebook korisnici razmišljaju o napuštanju ekstremno popularne društvene mreže, a #DeleteFacebook je postao najtraženiji internet termin i najpopularniji haštag preko noći. Ukoliko je ikome i trebala potvrda činjenice da se veliki broj korisnika odlučuje da napusti Facebook, Trusted Reviews je sproveo istraživanje na ovu temu.

Svakako ne predstavlja iznenađenje da Facebook više nije omiljena svetska društvena mreža. Američki tehnološki gigant je trenutno u centru pažnje, zbog narušavanja privatnosti, nakon što je osvanuo izveštaj o tome da je kompanija Cambridge Analytics iskoristila podatke preko 50 miliona Facebook korisnika kako bi uticala na velike globalne političke događaje.

Facebook i Cambridge Analytics skandal se polako pretvara u najveću tehnološku temu u 2018. godini, koju je prosto nemoguće izbeći.

Trusted Reviews je došao do nekih zanimljivih podataka, kako bi pokazao koliko korisnika je spremno da napusti platformu u jeku ovih problema koji su zadesili Facebook. Prema svemu saudeći, situacija je slična i na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva ali i Sjedinjenih Američkih Država.

Cambridge Analytics skandal bi definitivno mogao biti konačna kap koja preliva čašu bar određenom delu korisnika, koji su se dvoumili da li da ostanu na društvenoj mreži ili ne. Iako Facebook sebe predstavlja u javnosti kao društvenu mrežu,  kada se obraća oglašivačkoj industriji veoma je jasno da se pre radi o svojevrsnom nadzornom sistemu.

Upravo je ovo ono što mnoge korisnike dovodi do frustracije i razmišljanja o potpunom gašenju svog naloga. Naravno, za mnoge već predstavlja privilegiju da se distanciraju od popularne društvene mreže. "Za mnoge ljude, Facebook je značajan most ka internetu. Zapravo, ovo je jedina vrsta interneta koju neki poznaju i igra ključnu ulogu u komunikaciji, kreiranju zajednica i učestvovanju u društvenim aktivnostima onlajn", ističe Safiya Noble sa Univerziteta Južna Karolina.

Naravno, ukoliko se ne odlučite da ugasite kompletan Facebook ekosistem aplikacija, uključujući Instagram i WhatsApp, ne možete se zaštititi od prakse prikupljanja podataka od strane kompanije.

I dok gašenje pojedinačnih Facabook naloga korisniku može omogućiti privremenu satisfakciju, ovo ima malo uticaja na pronalaženje konkretnog rešenja za to kako se podaci prikupljaju, prodaju i koriste protiv javnosti. Ovo nije problem samno jedne platforme, kao što je Facebook i prakse nadzora i eksperimentisanja nad korisnicima - ovo je usmereno ka mnogim kompanijama koje nas prate i analiziraju korisničke profile, zloupotrebljavaju veliki broj informacija koje su o korisnicima dostupne i eksploatišu ih.

Dobra vest je da ovakve situacije, u kakvoj se Facebook sada nalazi, polako počinju da bude regulatorna tela koja se sve više aktiviraju. General Data Protection Regulation (GDPR) Evropske Unije na snagu stupa 25. maja. Ovo će biti značajan korak u promeni balansa moći kada je upravljanje podacima u pitanju, a ona će se oduzeti od kompanija i vratiće se korisnicima. Ipak, na krajnjem korisniku je da odluči kako će upravljati svojom privatnoššću u novonastaloj situaciji, a gašenje profila na društvenim mrežama šalje jasnu poruku velikim soc-net kompanijama da im korisnici više ne veruju.

Izvor: Trusted Reviews

fingon82 Član postova: 6361
Obrisan pre nekoliko godina.
vddutina Član postova: 627
JA SAM SMIRENA NISAM NERVOZNA

Ovo mora da se zabeleži negde za vjeke vjekova!
DukeLander Moderators postova: 7921
svetlana Neregistrovan korisnik
I TREBA DA UKINU FEJZBUK SVUDA JA GA ISKRENO NEVOLIM VOLILA BI KAD BI IZGOREO ILI DA JE MRTAV VESELILA BI SE OD SRECE
cecilija Neregistrovan korisnik
JA ISKRENO VEC CETIRI GODINE SAM NA FEJZBUKU VISE PUTA SAM PREKIDALA,KAO PRVO NAJVECE SRANJE,ZAGLUPJIVANJE,ZATO SE I DRUZIMO I POSECUJEMO KAD VECINA BLEJI U TAJ FEJZBUK,GLUPOST NAJOBICNIJA JEDNI DRUGE KOPIRAJU,I DAVANJE LAJKA ILI BILO STA JE U PITANJU KAO DA SI U SKUPSTINI,VISE PUTA SAM IMALA PROBLEMA NA TOM FB I ISKRENO UOPSTE GA NEVOLIM VOLELA BIH DA GA POTPUNO UNISTITE JER JA KAKO NISAM NA TOM FB JA SAM SMIRENA NISAM NERVOZNA ,A KAD SAM NA FB POLUDIM KOJE GLUPOSTI BILO KO UBACUJE

Nvidia GeForce dominira u segmentu VR gejminga

Suosnivač WhatsAppa poziva na gašenje Facebook naloga

10504
10505
10506
10507
10508
10509