Greška

Došlo je do greške.

Razbijena PlayStation 5 zaštita, ali radi samo ako imate stariji firmver

04.10.2022 12:26 | 0 Games
Razbijena PlayStation 5 zaštita, ali radi samo ako imate stariji firmver

Sony PlayStation 5 konzola se pojavila pre dve godine i za sve ovo vreme niko nije uspeo da zaobiđe zaštitu i da omogući ubacivanje igara van zvanične PlayStation prodavnice, takozvani „jailbreak“. Međutim, juče se na portalu IGN pojavila vest da je PlayStation moder pod imenom SpecterDev objavio metod kojim se otključava pomenuta Sony konzola.

Ovaj jailbreak koristi WebKit ranjivost kao ulaznu tačku i ubacuje eksperimentalni IPV6 kernel. Jedino ograničenje je što jailbreak radi sa firmverom do verzije 4.03, što znači samo za konzole koje nisu ažurirane od oktobra 2021. godine.

Šta je jailbreak?

Prostim jezikom, jailbreak se odnosi na proces reverznog inženjeringa zatvorenog hardvera i često se koristi za otključavanje debug menija i omogućavanje upotrebe neovlašćenog softvera. Moder Lens Mekdonald je prikazao kako je nakon što je otključao svoj PS5 instalirao poznatu izgubljenu igru P.T na svoju konzolu.

 

 

Kao što se vidi u snimku, jailbreak daje korisnicima pristup debug meniju, kao i mogućnost instaliranja PS4 PKG datoteke – u suštini rezervne kopije igre. McDonald je instalirao sada nepostojeći demo Silent Hill, kao i pomenutu P.T. igru koja je postala veoma tražena otkako je uklonjena iz PS prodavnice u maju 2015.

Iako će Sony verovatno obratiti malo više pažnje na ovaj PS5 jailbreak, malo je verovatno da će doći do široke upotrebe, pre svega zbog njegovih ograničenja. Pre svega, to je zato što vam ova nova metoda daje pristup za čitanje/pisanje, ali ne i način da izvršite bilo šta što instalirate, bar ne još uvek. U konkretnom slučaju možete da instalirate igre, ali ne možete da ih pokrenete. Da ne pominjemo mogućnost da u procesu možete da pokvarite konzolu i da poništite garanciju na istu.

Prototip Google tastature je dugačak preko 1,5 m sa tasterima poređanim u jednom redu

YouTube traži da platite ukoliko želite da gledate video u 4K kvalitetu

10404
10405
10406
10407
10408
10409