Rat cena RAID kontrolera

Rat cena na polju RAID kontrolera verovatno niko nije očekivao. Cela "lavina" se pokrenula sa odlukom Intela da ponudi verziju svog novog South bridgea (ICH5) sa implementiranim RAID kontrolerom - ICH5R. Očekuje se da će ova Intelova ponuda ( ICH5R košta samo 3 $ po čipu) dobrano uzdrmati tržište RAID kontrolera. Iako su RAID mogućnosti kod

Rat cena na polju RAID kontrolera verovatno niko nije očekivao. Cela “lavina” se pokrenula sa odlukom Intela da ponudi verziju svog novog South bridgea (ICH5) sa implementiranim RAID kontrolerom – ICH5R. Očekuje se da će ova Intelova ponuda ( ICH5R košta samo 3 $ po čipu) dobrano uzdrmati tržište RAID kontrolera. Iako su RAID mogućnosti kod ICH5R svedene samo na RAID 0 (stripping) opciju, očekuje se odgovor i ostalih poznatih proizvođača – Promise Technology, Silicon Image i HighPoint Technologiesa. Još zanimljivija situacija se očekuje kada VIA i SiS ponude slična rešenja (a najavili su izlaske tokom ove godine). Za poređenje, cena kontrolera (tj. samih čipova) iz pomenuta tri velika proizvođača je oko 6-7$, što znači da proizvođači matičnih ploča korišćenjem ICH5R štede 50% cene za kontroler. Promise je već najavio drastično snižavanje cena nekih svojih (popularnih) low-end modela. Sa druge strane, VIA i SiS neće ponuditi RAID kontrolere kroz South bridge, već će ih proizvoditi kao zasebne čipove. SiS je već najavio čip sa kodnim imenom 180 koji bi trebao da donese Serial ATA (SATA) i RAID funkcije.
Izvor : Hard OCP

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi