Greška

Došlo je do greške.

Raspberry Pi je upravo dodao alternativnu verziju svog operativnog sistema

07.12.2021 15:40 | 0 Software/Web
Raspberry Pi je upravo dodao alternativnu verziju svog operativnog sistema

 

Kompanija Raspberry Pi odlučila je da proširi svoja Raspberry Pi OS izdanja sa jedne na dve grane Debiana kako bi bolje podržala sve korisnike.

Zastarelo izdanje Raspberry Pi OS-a biće zasnovano na Debian Busteru, izdanju za 2019. pre Debian Bullseye-a, koje je u novembru postalo osnova trenutnog Raspberry Pi OS-a.

Direktor proizvoda Raspberry Pi Gordon Holingvort objašnjava da prelazak sa jedne grane Debiana na drugu može izazvati "značajne" probleme krajnjim korisnicima, zbog čega je odlučeno da se naprave dve verzije R Pi OS-a: trenutna i zastarela.

"Tokom proteklih devet godina, Raspberry Pi je uvek podržavao samo jedno izdanje Raspberry Pi OS-a (ranije poznatog kao Raspbian). Ovo može izazvati značajne probleme kada pređemo na novu uzvodnu granu (na primer kada smo prešli sa Jessie na Stretch ili od Stretcha do Bustera, ili nedavni prelazak sa Bustera na Bullseye)“, napominje on u postu na blogu.

Naravno, razumemo da ovo nije uvek ispravna odluka za određene korisnike. Na primer, neki od vas su korisnici u obrazovanju koji bi želeli da prate uputstva i uputstva online. Drugi su industrijski korisnici, koji su razvili softver za korišćenje određenih verzije biblioteke; ili koji cene stabilan nepromenljiv operativni sistem“, rekao je on.

 

 

Kao rezultat toga, neki korisnici su zahtevali „stabilan nepromenljiv operativni sistem“, uključujući opciju vraćanja na delove OS-a kako bi se vratila funkcionalnost koja je sada nestala.

Debian Buster verzija Raspberry Pi OS-a biće poznata kao „Debian oldstable izdanje“. Osim što je zasnovan na Busteru, on uklanja hardverski ubrzani Chromium pretraživač za dekodiranje videa i zamenjuje ga prethodnim pregledačem, koji koristi softversko ubrzanje.

Raspberry Pi OS (Legacy) će ostati podržan dok različite komponente i dalje dobijaju ažuriranja. Za Debian Buster, podrška će biti dostupna do juna 2024. Za Linux 5.10 kernel, decembar 2026. Ako Debian Bookworm postane stabilan u ovom trenutku, Raspberry Pi (Legacy) će se prebaciti na Bullseye“, napominje Holingvort.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


I Moto Edge S30 sa Snapdragon 888+ potvrđen za 9. decembar, stiže Edge X30 specijalno izdanje sa kamerom ispod ekrana

OPPO pokazuje kameru na uvlačenje uoči INNODAY 2021 događaja

10504
10505
10506
10507
10508
10509