Greška

Došlo je do greške.

Rasklapanje MacBook Air i MacBook Pro sa M1 pokazuje da se vrlo malo toga promenilo

20.11.2020 20:12 | 0 Hardver
Rasklapanje MacBook Air i MacBook Pro sa M1 pokazuje da se vrlo malo toga promenilo

 

Novi Apple MacBook računari sa M1 obećavaju računarsku revoluciju, ali čini se da je navedena revolucija u potpunosti koncentrisana u M1 čip. Ostatak laptopa je manje-više isti.

iFixit je rastavio nove MacBook Air i MacBook Pro i uporedio ih sa modelima koje pokreće Intel, a koje zamenjuju. I, uverite se sami, teško ćete reći šta se promenilo. Čak je i ventilator u Pro-u potpuno ista komponenta.

Zašto je onda mnogo tiši od Intelove verzije? Jednostavno, Apple M1 je toliko efikasan da mu uopšte nije potreban ventilator, pa je Apple-ov ventilator vrteo nizak broj obrtaja da bi smanjio buku.

 

Pogledajte još: Sledeći Apple mobilni čip mogao bi se osloniti na 5nm+, 4nm verovatno stiže 2022.

Govoreći o tome da li je ili nije potreban ventilator, novom MacBook Air-u nije potreban, pa ga je Apple zamenio aluminijumskim blokom kako bi odvodio toplotu. Ovde nema toplotne cevi, samo običan metalni blok. To je dokaz efikasnosti M1 i dokaz da je to moguće. Neki od starijih Appleovih dizajna, oni sa Intelovim procesorima, imali su slabo hlađenje i patili su od termičkog pregrevanja.

Konačno, izbliza, M1 čip. Postoje dve druge dve komponente koje su mu pozicionirane jako blizu - to je RAM, dva 4 GB LPDDR4X čipa kompanije SK Hynix. Ovo je optimalni dizajn, sa inženjerskog stanovišta, jer frekvencijski signali ne vole da putuju na velike daljine.

Poslednji Intel koji pokreće Air takođe je imao zalemljenu RAM memoriju, što svakako nije mana, barem iz ugla kompanije. Inače, ovaj dizajn sa čipsetom i RAM-om koji su smešteni zajedno može se videti i na iPad-ima, pa je evidentno mobilno nasleđe M1.

Jedan čip koji nećete naći u novim prenosnim računarima je sigurnosni čip T2. Više nije potreban jer je njegova funkcionalnost integrisana u sam M1.

 

Ne propustite: MacBook-ovi sa M1 čipsetom mogu pokretati neke Windows aplikacije, pa čak i igre

U svakom slučaju, zanimljivo je napomenuti da MacBook Air i Pro imaju različite matične ploče. Pitali smo se da li će ovo biti iPhone 12/12 Pro situacija u kojoj je u osnovi isti hardver, osim dodatne kamere. Kako se ispostavlja, to nije slučaj.

Možemo da razumemo zašto je Apple sveo promene na minimum. Prelazak na sopstveni silicijum već je bio ogroman poduhvat u hardveru i softveru, tako da bi sve promene koje nisu povezane sa pokretanjem macOS-a na ARM čipu dizajniranom od strane Apple-a predstavljali nepotreban rizik.

Detaljnije: iFixit

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Cyberpunk 2077 dobila nove, detaljnije sistemske zahteve

Testiranje: Alcatel 1 SE - kad je budžet tanak (video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209