Greška

Došlo je do greške.

Quantum Dot OLED gaming monitori nisu samo naučna fantastika, oni su sada realnost

07.01.2022 13:50 | 0 Multimedija
Quantum Dot OLED gaming monitori nisu samo naučna fantastika, oni su sada realnost

 

Samsung je na CES 2022 predstavio Odissey G8KNB monitor za igre, sa osvežavanjem od 175 Hz, živim bojama i ultraširokim 4K, zakrivljenim dizajnom. Ali ono što nas najviše raduje je činjenica da radi na QD-OLED tehnologiji displeja.

On donosi istu tehnologiju panela koja stoji iza novog Alienware AW3423DW, takođe predstavljenog tokom CES 2022. Iz tog razloga, oba tehnički nose titulu prvog svetskog Quantum Dot OLED monitora za igre. Ali, ovo će zavisiti i od toga koji će prvi doći na tržište.

U svakom slučaju, interesovalo nas je šta čini nauku koja stoji iza ovog inovativnog panela tako uzbudljivom.

Koncept Quantum Dot postoji već neko vreme, koristi se u QLED televizorima i sličnim, ali kombinacija Quantum Dot i OLED tehnologije čini ovaj dizajn zanimljivim.

OLED tehnologija je impresivna sama po sebi, nudi bolji kontrast sa tamnijom crnom, zahvaljujući svojoj sposobnosti da potpuno isključi LED diode u tamnim prostorima vaše slike bez ikakvog cvetanja. QD-OLED, međutim, podiže stvari na drugi nivo, kombinujući nivoe kontrasta OLED-a sa svetlom i živopisnom tehnologijom Quantum Dot.

Za Quantum Dot panele, inženjeri koriste nešto što se od milja zove „sendvič“. Samsung objašnjava da tokom proizvodnje dodaju nanočestice u slojeve filma, stakla i filtera unutar panela.

 

QD.jpg

 

Takođe, to su čestice sa "poluprovodničkim svojstvima", koje se razlikuju po veličini u zavisnosti od boje koju treba da emituju. „Veće tačke emituju svetlost koja je nagnuta ka crvenoj, a progresivno manje tačke emituju svetlost koja je više nagnuta ka zelenoj“, objašnjavaju u uvidima.

Kombinovanjem vrhunskih gama boja QD tehnologije, sa organskim, samoemitujućim, plavim osvetljenjem ispod njega, dobijate nešto zaista superiorno. I očigledno bolje za oči zahvaljujući optimizovanoj izloženosti plavoj svetlosti. Samsung je čak i složio nekada zamršenu strukturu LCD Quantum Dot tehnologije tako da uključuje i manje slojeva, što znači da paneli mogu biti mnogo tanji nego ranije, piše PC Gamer.

Za igranje igara, ova tehnologija čak obećava brže vreme odziva, pri pravih 0,1 ms G-t-G, i bolji HDR. Ali pretpostavljamo da ćemo sve ovo otkriti iz prve ruke kada budemo imali priliku da ga testiramo.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Ekran Samsung Galaxy S22 će oduvati konkurenciju, prema najnovijim informacijama iz lanca snabdevanja

Kompanija Lenovo zvanično je prikazala dizajn poleđine Legion Y90 gaming telefona pred lansiranje

10304
10305
10306
10307
10308
10309