Greška

Došlo je do greške.

Qualcomm predstavio novu generaciju: Snapdragon W5 i W5 Plus procesori za nosive uređaje

20.07.2022 10:23 | 0 Hardver
Qualcomm predstavio novu generaciju: Snapdragon W5 i W5 Plus procesori za nosive uređaje

Kompanija Qualcomm je, predstavila najnoviju verziju svog procesorskog rešenja namenjenog najpre upotrebi u modernim pametnim satovima. Do sada, to su bili mahom izmenjeni procesori namenjeni mobilnim telefonima, ali čini se kako je ova kompanija sada promenila filozofiju.

Novo ime

Za početak, kako bi označio novi početak za svoje procesore namenjenje digitalnom aksesoaru, a ponajviše pametnim satovima, kompanija Qualcomm promenila je ime za ovu liniju svojih čipsetova pa je pravo ime za ovo rešenje Qualcomm Snapdragon W5 i W5 Plus Gen 1. Dakle, nisu to više samo puki “Wear” procesori već punokrvni članovi Snapdragon porodice.

W5iW5plus.jpg

Što se tiče samog portfolia uređaja kojima je ovaj procesor namenjen, pored premium pametnih satova tu su i slični uređaji namenjeni deci, fitnes narukvice i mnogi drugi uređaji kojima je potreban procesor umanjenje veličine, odličnih performansi i dobre štedljivosti. Što je najbitnije, prema rečima Pankaja Kedije, osobe na čelu divizije koja se bavi razvojem tehnologija za digitalni aksesoar, ovaj čip je samostalno dizajniran od samog starta a ne samo blago izmenjeni procesor primarno namenjen upotrebi u pametnim telefonima.

Tehničke karakteristike

Što se tiče same arhitekture ovog procesora, zadržana je hibridna arhitektura prisutna i u prethodnicima ovog čipa, Snapdragon Wear 3100 i 4100. Ovaj čipset sastoji se od glavnog procesora koji se upotrebljava za interaktivne zadatke i “always-on” procesora koji služi za poboljšavanje energetske efikasnosti i predstavljanje pasivnih informacija korisniku.

W5.jpg

Pomoćni procesor obavljaće radnje poput prikazivanja tačnog vremena, notifikacija, detekcije ključnih reči, praćenja zdravstvenih parametara i drugih zadataka. Što se tiče glavnog procesora, on će biti korišćen za pozive, 3D skinove i animacije za vaš sat, GPS navigaciju i druge. Ovakva raspodela zadataka doneće 50% poboljšanu dugovečnost baterije, dvostruko bolje performanse i 30 procenata manju veličinu u poređenju sa Qualcomm Wear 4100.

Unapredjenja.jpg

Qualcomm je takođe napravio ogroman iskorak u proizvodnom procesu i sada je glavni procesor izrađen u tehnologiji od 4 nanometra (prethodnik je bio izrađen u 12 nanometara) dok je koprocesor izrađen u tehnologiji od 22 nanometra (prethodnik je bio izrađen u 28 nanometara). Ovo je najzad u skladu sa onim što nudi konkurencija, jer je recimo Samsung Exynos W920, procesor u Galaxy Watch 4, izrađen u 5 nanometara dok je Apple S7 koji se nalazi u Watch Series 7 izrađen u 7 nanometara.

Kada možemo da očekujemo Qualcomm Snapdragon W5 i W5 Plus u uređajima?

Brže nego što smo očekivali. Prema rečima kompanije Oppo, predstaviće Watch 3 tokom avgusta upravo sa W5 procesorom, dok će kompanija Mobvoi predstaviti svoj TicWatch koji će koristiti W5 Plus na jesen.

Samsung predstavio softver Galaxy Enhance-X koji poboljšava kvalitet fotografija na telefonu

Duolingo uveo učenje valirijskog jezika iz Igre prestola

10203
10205
10206
10207
10208
10209