Greška

Došlo je do greške.

Qualcomm je obezbedio nove CPU dizajne kupovinom startapa Nuvia za 1,4 milijarde dolara

18.03.2021 19:35 | 0 Biznis IT
Qualcomm je obezbedio nove CPU dizajne kupovinom startapa Nuvia za 1,4 milijarde dolara


Qualcomm je okončao svoju 1,4 milijarde dolara vrednu akviziciju kompanije Nuvia, koja dizajnira čipove, a ovim potezom Qualcomm otvara vrata kreiranja prilagođenih Qualcomm CPU dizajna. Akvizicija bi Qualcommu trebalo da omogući da se takmiči sa Apple divizijom za proizvodnju čipova, obezbeđujući veće i bolje ARM čipove za laptop tržište. Sporazum o kupovini je prethodno najavljen u januaru ove godine.

Nuvia je mlada kompanija, osnovana 2019. godine i još uvek nije kreirala proizvod, ali je fokusirana na kreiranje čipova za servere. Qualcommov glavni interes sa ovom kupovinom jeste pedigre inženjera, s obzirom na to da su Nuviu osnovala tri renomirana inženjera koji su ranije radili u Apple diviziji sa čipovima. Gerard Williams, CEO kompanije Nuvia, je bio glavni CPU arhitekta u Apple tokom gotovo deset godina, a sada je Qualcommov SVP inženjeringa.

 

Pogledajte još: Stižu prvi detalji o Qualcommovom narednom premijum Snapdragon čipsetu


Znamo da je Apple u procsu odbacivanja x86 Intel CPU-iva u korist sopstvenih ARM rešenja, za svoje laptop i desktop linije proizvoda. Qualcomm želi da se umeša u priču i da ponudi svoje čipove svim PC vendorima koji žele da pređu na ARM. Kompanija je u svom saopštenju istakla da će primerci prve Qualcomm Snapdragon platforme, koje će koristiti Qualcommove interno dizajnirane CPU-ove, početi da se isporučuju u drugoj polovini 2022. godine i biće namenjeni ultraprenosivim laptopovima visokih performansi.

Iako su laptopovi prva meta Qualcommovih planova, kompanija se tu neće zaustaviti. U saopštenju Qualcomm ističe da očekuje integraciju naredne generacije CPU-ova u širok portfolio proizvoda, uključujući premijum telefone, laptopove digitalne pilotske kabine, proširenu realnost, mrežna infrastrukturna rešenja i drugo.

Izvor: ArsTechnica

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Testirali smo Asus VG279QM gejming monitor (video)

Geekbench otkriva Nokia X20 sa Snapdragon 480 5G čipsetom

10604
10605
10606
10607
10608
10609