Greška

Došlo je do greške.

Qualcomm i Samsung žele da kupe ARM

03.06.2022 15:19 | 0 Biznis IT
Qualcomm i Samsung žele da kupe ARM

 

Pre dve godine su se pojavile informacije kako Samsung želi da kupi britansku kompaniju ARM koja proizvodi čipove i poluprovodnike. Za neupućene, ova kompanija poznata je po stvaranju ARM arhitekture procesora koji se mahom koriste u pametnim telefonima, tabletima, ali i u nekim personalnim i prenosivim računarima.

Međutim, kompanija Samsung u ovome nije uspela, a sledeća na redu da kupi ovu kompaniju bila je Nvidia, i to za čitavih 40 milijardi dolara. Ali, ni ova akvizicija nije se ostvarila zbog problema sa zakonskim regulativama koje govore da bi ovakva akvizicija donela monopolsku poziciju novom vlasniku.

ARM saga ne prestaje tu, a sada je jedan od glavnih aktera upravo Qualcomm, koji je izrazio želju da kupi ARM drugačijom metodom. Za takav potez potrebna im je pomoć drugih kompanija, a jedna od njih je najverovatnije Samsung. Evo o čemu se tačno radi.

Pomeranja na tržištu

Kako navodi portal SamMobile, japanski SoftBank, kompanija koja je vlasnik ARM-a, u ovom trenutku ne traži kupca već nastoji da ARM izvede na berzu kako bi prodala deo svog udela i ostvarila profit. Upravo tu se pruža prilika za Qualcomm i Samsung.

SD8G1.jpg

Izvršni direktor kompanije Qualcomm, Kristijano Amon, izjavio je za Financial Times kako bi bili zainteresovani da oforme konzorcijum koji bi kupio akcije ARM-a- “Zainteresovani smo da investiramo” rekao je Amon i dodao da je “ARM veoma bitan za dalji razvoj industrije”.

Čemu konzorcijum?

Glavni razlog iza oformljavanja konzorcijuma za kupovinu ARM-a jeste zaobilaženje pravnih regulativa koje su kompaniji Nvidia onemogućile kupovinu. Kristijano Amon navodi kako je “Neophodno učešće većeg broja kompanija prilikom akvizicije kako bi se osigurala nezavisnost kompanije ARM”. Pored toga, naveo je kako bi potencijalna ponuđena cena morala da bude dovoljno visoka kako bi dogovor bio uspešan.

Još uvek nema nikakvih informacija o tome kada bi se jedan ovakav poslovni potez mogao dogoditi ni koja bi bila njegova vrednost. Ali, ARM svakako ostaje veoma primamljiva kupovina oko čega se neke od najvećih svetskih tehnoloških kompanija očigledno slažu.

Telefoni sa savitljivim ekranima postaju sve popularniji

Mali trikovi velikih majstora: Kako da napravite savršene fotke

10604
10605
10606
10607
10608
10609