Greška

Došlo je do greške.

Qualcomm priprema prvi procesor sa NUVIA tehnologijom za laptop i desktop računare

07.11.2022 11:59 | 0 Mobile
Qualcomm priprema prvi procesor sa NUVIA tehnologijom za laptop i desktop računare

U ovom trenutku Apple dominira ARM laptop i desktop tržištem sa sopstveno razvijenim procesorima iz M-serije, dok se Qualcomm svojski trudi da ga sustigne i uhvati korak. U toj nameri je potrošio čak 1.4 milijarde US$ za kupovinu NUVIA razvojnog odeljenja, nadajući se da će moći da kreira moćnije i efikasnije čipove na bazi ARM jezgara.

Pojedini korisnici na internetu su otkrili da je prvi Qualcomm čip zasnovan na NUVIA tehnologiji, pod kodnim nazivom „Hamoa“ i može se koristiti i za laptop i za desktop personalne računare. Njegov CPU ima 12 jezgara, od toga 8 jezgara su visokih performansi, dok su dodatna 4 posebno dizajnirana energetski efikasna jezgra. Memorija i keš su veoma slični Appleovom M1 dizajnu, a takođe dolazi sa namenskim grafičkim procesorom. Laptop računari opremljeni ovim čipom mogu da se povežu sa eksternom diskretnom grafičkom karticom preko Thunderbolt porta, što je trenutno nedostupna opcija za Macbook seriju proizvoda opremljenih čipovima iz M1 ili M2 serije.

Priča se da su preliminarni rezultati testova performansi "Hamoe" procesora prilično dobri, ali za sada nema konkretnijih rezultat i podataka o testiranju. Nejasno je kojim će se proizvodnim procesom praviti Hamoa, pa je čak i odokativno teško proceniti moguće trajanje baterije.

Qualcomm_Nuvia_2.jpg

Izvršni direktor Qualcomm-a Kristijano Amon izjavio je da se prvi laptop model partnerskih kompanija sa Qualcomm čipovima, očekuju tokom 2024. godine. Po mišljenju kompanije Qualcomm, mikroarhitektura koju je razvio Nuvia tim, može se koristi ne samo za mobilne platforme, već ima mnogo širu namenu za klasične personalne računare, automobilske i data centre, te će u  dogledno vreme u budućnosti igrati bitnu ulogu na ovim tržištima.

Ovaj električni automobil čisti vazduh dok ga vozite i koristi CO2 za pravljenje piva

Ko su finansijeri koji stoje iza Maskove kupovine Twitter mreže i šta očekuju od svojih investicija?

10104
10105
10106
10107
10108
10109