Greška

Došlo je do greške.

Prvi smartfon koji šalje poruke preko satelita stiže 2023. godine

29.11.2022 14:57 | 0 Software/Web
Prvi smartfon koji šalje poruke preko satelita stiže 2023. godine

Tehnološka kompanija iz Velike Britanije, Bullitt Group, objavila je početak saradnje sa jadnim od vodećih proizvođača procesora na bazi ARM arhitekture, kompanijom MediaTek, čiji će procesori pokretati prvi telefon sa mogućnošću slanja poruka putem satelitske veze.

Novi uređaj biće predstavljen početkom 2023. godine, nadmašujući druge kompanije koje se bave satelitskim komunikacijama u sferi mobilnih telefona.

Bullitt Group, “smartfon” kompanija iz Velike Britanije, lansiraće prvi telefon na svetu koji koristi dvosmernu satelitsku komunikaciju za slanje poruka. Telefon i OTT satelitski servis biće dostupni korisnicima u prvom tromesečju 2023. Godine, nudeći opciju besplatne SOS satelitske funkcije.

Bullitt i MediaTek u proteklih 18 meseci sublisko sarđivali i uložili veliki napor kako bi korisnicima omogućili korišćenje satelitske komunikacije.

Britanska kompanija prva će koristiti MediaTekk 3GPP NTN (Non-Terrestrial Network) čipset, a zaštićena tehnologija i servisne komponente paralelno su razvijani kako bi pružili OTT satelitski servis za slanje poruka.

Softver telefona automatski se prebacuje na satelitski link u slučaju nepostojanja celularne ili Wi-Fi konekcije. Servis se integriše sa postojećim kontaktima korisnika kako bi celokupno iskustvo korišćenja satelitskog linka za komunikaciju sa telefonom na mobilnoj mreži bilo potpuno glatko i neometano u roku od 10 sekundi – koliko je potrebno da se uređaj poveže sa satelitom i pošalje poruku.

mobilnitelefonsasatelitskomvezom2.jpg

“Bullit dizajnira i proizvodi mobilne telefone pod licencom kompanija CAT (Catepillar Inc) i Motorola. Tokom 13 godina rada, razvili smo izuzetan osećaj razumevanja potreba naših korisnika koji se, usled prirode posla ili životnog stila, vrlo često nalaze u prirodnoj sredini i na samoj ivici prijema mobilnog signala. Globalno, korisnici mobilih telefona svake godine izgube na desetine milijardi časova pokrivenosti signala u mreži. Samo u Americi, vlasnici telefona tokom godine ostanu bez 22 milijarde časova mobilnog prijema. Gubitak signala je nešto što je pogodilo svakog od nas u nekom trenutku. U zavisnosti od situacije, to može dovesti do frustracije, nervoze, izgubljene produktivnosti, pa čak i gubitka života”, izjavio je Richard Wharton, jedan od osnivača Bullitt grupe i dodao:

“Dugo vremena znamo da odgovor leži u satelitskoj konekciji, ali “nevidljiva” i prosta integracija ove tehnologije u telefon predstavlja veliki tehnološki izazov. MediaTek i Bullitt poseduju identični pionirski duh i zato se nakon skoro dve godine zajedničkog rada nalazimo na čelu nove ere komunikacija. Nova tehnologija omogućiće najbrži i najlakši način operaterima da korisnicima ponude apsolutan mir i reše ih brige o jačini signala”.

JC Hsu, korporativni potpredsednik i generalni menadžer bežičnih komunikacija kompanije MediaTek dodao je: “Ova veza nastavlja našu dugu istoriju inovacija i vođstva u formulisanju 3GPP NTN standarda, koji kombinuje mrežnu i satelitsku vezu u istom uređaju. Novi standard takođe dozvoljava proizvođačima telefona pristup satelitskoj vezi. Veoma smo ponosni na to što smo kreirali dvosmernu satelitsku tehnologiju za slanje i primanje poruka koja će svoju premijeru imati u prvom Bullitt komercijalno dostupnom telefonu”.


Izvor: saopštenje za javnost

Alternativa x86 i ARM procesorima – ne, još uvek nije spreman u smislu visokih performansi

Uprkos problemima na PC tržištu, Intelove ambicije ostaju nepromenjene

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509