Greška

Došlo je do greške.

Prototip Google tastature je dugačak preko 1,5 m sa tasterima poređanim u jednom redu

04.10.2022 11:08 | 0 Hardver
Prototip Google tastature je dugačak preko 1,5 m sa tasterima poređanim u jednom redu

Google Japan ima tradiciju pravljenja komičnih rešenja kada su u pitanju prototipovi tastatura koje se na neki čudan način suprostavljaju uobičajenim rešenjima i svakako pokušavaju da pronađu kreativniji način za unos podataka u računar kroz proces interakcije sa krajnjim korisnikom.

Niko vas ne sprečava da je isprobate

Elem, kao što je prikazano na You Tube snimku koji je “okačio” Google Japan, u pitanju je prototip izrazito dugačke tastature. Google naravno, neće proizvoditi niti prodavati ovaj model tastature, ali zato postoje datoteke o čitavom projektu koje su dostupne svima za preuzimanje na GitHub-u, uključujući upravljački softver, dijagram štampanih kola i nacrti dizajna kako bi potpuno samostalno mogli da napravite ovaj uređaj. Pri tome je jasno naznačeno da je u pitanju proizvod bez zvanične podrške od strane kompanije Google. U japanskoj filijali najveće internet kompanije, tvrde da je Gboard Stick verziju tastature moguće u potpunosti napraviti pomoću 3D štampača.

Dizajn tastature je u najmanju ruku neobičan, obzirom na dužinu od čak 1600 mm. Inače, prvobitni prototip je bio još duži obzirom da je merio čitavih 2.4 metra. Tastatura koristi ukupno 17 štampanih ploča, njih 16 za montiranje tastera i dodatnu u vidu kontrolne ploče.

Multipraktična tastatura

Google Japan tvrdi da je ovakvo rešenje tastature idealno za prenatrpane radne sotolove. Video klip prikazuje tastaturu sa abecednim rasporedom karaktera, dok korisnik započinje kucanje tako što pamti udaljenost između pojedinačnih tastera od leve ivice tastature. Navodno je lakše pronaći “P” taster ako zapamtite da je 17. po redu. Inače, prvi taster u nizu je onaj za pretragu (search), a ne slovni karakter “A”, kako biste očekivali. Tvorci ove čudne tastature tvrde da je neuporedivo lakše raditi sa njom nego stalno tragati za željenim tasterom gore, dole, levo i desno na tradicionalnom rasporedu tastature sa karakterima poređanim u više redova.

Kako prenosi Ars Technica, ova jednoredna tastatura može poslužiti i za merenje visine vašeg deteta ili ako treba da izvučete neki predmet koji je pao u uzani prostor iza kauča, do korišćenja kao poštapalice u slučaju da otežano hodate. Jedan od orginalnijih scenarija upotrebe je kao “modul za otklanjanje greški”, prilikom pisanja programskog koda.

Predstavljanje koncepta neobičnih tastatura od strane Google Japan podružnice, traje već godinama unazad kao svojevrsni način promocije Gboard Google aplikacije za tastaturu.

Šta mislite o jednoj ovakvoj tastaturi i ima li mesta za nešto ovako kreativno na vašem stolu? 

Procurele nove informacije o kamerama i baterijama Samsung Galaxy S23 serije telefona

Razbijena PlayStation 5 zaštita, ali radi samo ako imate stariji firmver

10203
10205
10206
10207
10208
10209