Greška

Došlo je do greške.

Pronađeno preko 2000 opasnih aplikacija u Google Play Store-u

25.06.2019 09:15 | 0 Software/Web
Pronađeno preko 2000 opasnih aplikacija u Google Play Store-u


Istraživanje, koja je sprovedeno tokom dve godine, otkrilo je da je 2040 aplikacija u Google Play Store-u zlonamerno na neki način. Nekima je potreban sumnjivo veliki broj dozvola za pristup različitim informacijama, dok druge predstavljaju klasičan malware. Istraživanje su sproveli Univerzitet u Sidneju i CSIR-ov Data61.

Istraživanje je uključivalo oko milion aplikacija na Google Play prodavnici, a pronađen je veliki broj lažnih aplikacija bez malware-a, koje su svejedno tražile pristup velikom broju podataka. Neke od aplikacija su i poznate, a među njima su Hill Climb Racing ili Temple Run.

Kako bi obradili svih milion aplikacija, istraživači su koristili "neural networks" i "machine learning" tehnologije. Algoritmi su podešeni kako bio tražili slične opise teksta i vizuelno slične ikonice sa 10.000 najpopularnijih aplikacija na Store-u. Algoritam je otkrio 49.608 potencijalnih pretnji.


Pogledajte još: Samsung preporučuje da se QLED televizori redovno proveravaju da li sadrže malware


Uz pomoć VirusTotal alatke, 7246 aplikacija su okarakterisane kao maliciozne a od njih je 2040 aplikacija okarakterisano kao lažno ili visoko rizično.

Aplikacije, koje su bile predmet istraživanja i otkrivene su kao opasne, već su uklonjenje od strane kompanije Google. Kompanija je takođe objavila da se povećao broj odbijenih aplikcija, kojih je sada za 55% više u odnosu na prethodnu godinu, dok je suspenzija aplikacija porasla na 66 procenata.

Izvor: Computerworld

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Testirali smo pristupačni Hisense Infinity E9 (video)

Google Drive testira puni oflajn mod za skladište u Chrome-u

10504
10505
10506
10507
10508
10509