Greška

Došlo je do greške.

Proizvođači PC komponenti se prebacuju na tržište električnih automobila

05.10.2022 09:27 | 0 Biznis IT
Proizvođači PC komponenti se prebacuju na tržište električnih automobila

Pojedini tajvanski dobavljači PC komponenti suočeni sa krizom u ovom delu industrije, pojačavaju svoje prisustvo na tržištu automobila posebno električnih vozila. Izvori iz industrije PC komponenti primećuju da duvaju neki novi vetrovi i ukazuju na sve veće probleme na tržištima potrošačke i komercijalne elektronike, ali zato sa druge strane zamah rasta na automobilskom tržištu ne jenjava, što je primoralo neke od tradicionalnih proizvođača PC komponenti da se prebace na perspektivnije tržište. 

Ove kompanije pronašle su ulaz na automobilsko tržište putem električnih vozila (EV) i elektrifikacije vozila, ali i ovo tržište polako ali sigurno počinje da se popunjava i kako to prenosi DigiTimes samo je pitanje vremena kada će postati “bara prepuna velikih krokodila”.

Trenutna potražnja za automobilima i dalje raste, a jedini problem je nestašica materijala. U poređenju sa potrošačkom elektronikom, isporuke automobila su količinski manje, ali je profit veći i perspektiva rasta duža. Analitičari su ubeđeni da će u budućnosti udeo električnih vozila i automobilske elektronike nastaviti da raste.

Automobilska industrija je kao i ostatak IT tržišta, tokom poslednje dve godine bila pogođena nestašicom poluprovodnika. Međutim, kako se nedostatak automobilskih čipova postepeno smanjuje, priliv kupaca se značajno poboljšao. Rast u 2022. godini mogao da dostigne dvocifren broj.

 Auto_industry_migration.jpg

Koje delove PC proizvođači isporučuju auto industriji?

Jedna od ovih kompanija, GPT uglavnom isporučuje komponente sigurnosnih pojaseva i na osnovu količine isporuka, ova kompanija je među prvo-rangiranim u svetu. GPT aktivno radi na proizvodima naprednog sistema pomoći vozaču (ADAS).

Druge poput, YS Tech poznata ljubiteljima PC komponentama po ventilatorima i kulerima se uglavnom fokusirala na proizvodnju auto sedišta, ali i delova izduvnog sistema za konvencionalne automobilie, lamele i korpe, te pojedine elemente transmisije. Njihovi kupci su evropski i kineski proizvođači automobila. YS Tech je primetio da je lanac snabdevanja u automobilskoj industriji značajno stabilniji i da se teško menjaju dobavljači, što je dijametralno suprotno od situacije u PC industriji gde se to gotovo svakodnevno dešava. Trenutne porudžbine evropskih proizvođača automobila su aktuelne do drugog kvartala 2023.

Tržište je stabilnije, rizik manji, a profit izvesniji. Sve je to razlog egzodusa tradicionalnih PC kompanija na mnogo perspektivnije automobilsko tržište, posebno električnih vozila zbog raznih subvencija kojima države sve češće intervenišu i podstiču rast na ovom delu tržišta. Možda vam sve ovo zvuči čudno ali je definitivno razlog zbog čega računari i PC komponente postaju sve skuplji, a takav trend će se izvesno nastaviti i u budućnosti.

Nova Strava aplikacija od sada na Huawei nosivim uređajima

Ilon Mask se opet predomislio, ipak hoće da kupi Twitter

10604
10605
10606
10607
10608
10609