Greška

Došlo je do greške.

Programer je pokrenuo Windows za Arm na M1 MacBook računaru

27.11.2020 21:13 | 0 Software/Web
Programer je pokrenuo Windows za Arm na M1 MacBook računaru

 

Ranije ovog meseca Apple je predstavio prvi MacBook koji pokreću Apple M1 čipovi. Novi MacBook-ovi rade na Arm-u i mogu se pohvaliti boljim performansama za razliku od Intel Mac-a. Programer po imenu Alexander Graf je smislio Arm verziju Windows-a za Mac.

MacOS nudi Boot camp za one koji žele da instaliraju Windows i dual boot svoj Mac. Međutim, Boot Camp podržava samo Intel Mac, a ne one sa M1 čipom. Međutim, mnogim korisnicima Mac-a je potrebna podrška za Windows i upravo je to programer smislio.

Graf je virtuelizovao Arm verziju operativnog sistema Windows za Mac M1 uz pomoć QEMU virtuelizatora otvorenog koda. Čip M1 zasnovan je na Arm-u i stoga nije moguće instalirati x86 Windows pomoću Boot Camp-a. Međutim, programer je pronašao zaobilazno rešenje. Graf objašnjava da Windows Arm 64 može pokretati x86 aplikacije, iako na manjoj brzini. S druge strane, još uvek je moguće koristiti Windows za instaliranje na Mac M1.

 

Pogledajte još: Apple predstavio MacBook Pro sa M1 čipom, zasnovanim na ARM-u

Programer je mogao da pokrene Windows Arm64 Insider Preview uz pomoć Hipervisor framework-a. Na ovaj način možete da koristite tehnologije virtuelizacije bez potrebe za kodiranjem. Međutim, Graf je koristio prilagođenu QEMU zakrpu kako bi poboljšao performanse i približio ih gotovo izvornim.

Nepotrebno je reći da je ovo samo zaobilazno rešenje i ne toliko stabilno kao Boot Camp. Graf je postavio i izjavu o odricanju odgovornosti koja kaže da su „sve zakrpe na mailing listi - ali još uvek ne očekujte stabilan, potpuno funkcionalan sistem“.

Apple ne isključuje dovođenje Windows-a na Mac koji pokreću M1 čipovi. Craig Federighi prebacio je loptu na Microsoftov teren i rekao da je na njima da li žele da Windows radi na M1 čipu jer samo Microsoft može licencirati svoju Arm verziju operativnog sistema Windows za korisnike M1 Mac računara.

Izvor: iPhoneHacks

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Telenor uvodi neograničeni mobilni internet za svoje korisnike, novi tarifni planovi za novi svet povezanosti

Nove Galaxy Buds Pro slušalice dolaze sa Galaxy S21 serijom, evo svih detalja

10504
10505
10506
10507
10508
10509