Greška

Došlo je do greške.

Prodaja električnih vozila u EU porasla tokom Q3

25.10.2021 12:00 | 0 Biznis IT
Prodaja električnih vozila u EU porasla tokom Q3

 

U mnogim delovima Evrope postoje odredbe kojima se određuje rok do kada treba da se eliminiše sva prodaja novih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, a očekuje se da će prodaja električnih vozila značajno porasti. Međutim, iznenađujuća metrika je izašla iz EU u vezi sa prodajom automobila tokom trećeg kvartala 2021.

Prema podacima, jedno od pet novih vozila prodatih širom Evropske unije tokom Q3 je elektrificirano. Šta više, prodaja elektrificiranih modela nastavlja da raste jer je prodaja automobila na fosilna goriva opala. Prema brojkama Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), električna vozila na baterije i priključni hibridni modeli, činili su oko 19 odsto prodaje širom EU.

To predstavlja povećanje od približno 57 procenata za kvartal, sa 212.000 prodatih jedinica električnih vozila. Brojevi izgledaju veoma slično kada se posebno gledaju vozila na hibridni pogon. U tom segmentu, prodaja je porasla za 43 odsto u kvartalu, na skoro 197.000 jedinica. I dok je zabeležen značajan rast prodaje za kvartal, ističe se da je tempo rasta sporiji nego u 2020. godini.

Nije iznenađenje da je tempo rasta i za vozila na čiste baterije i za plug-in hibridna vozila usporen tokom 2021. pošto su pandemija i nedostatak čipova značajno uticali na ovaj segment. Međutim, kada se prodaja električnih vozila uporedi sa prodajom tradicionalnih automobila, koja je zabeležila pad od 35 posto, jasan je porast potražnje za električnim vozilima. Kako piše Slashgear, Evropska komisija trenutno razmatra zabranu svih vozila na fosilna goriva počevši od 2035. Međutim, čini se da evropski potrošači prihvataju elektrifikaciju pre nego što ta zabrana postane zvanična.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Greškom procureo Alder Lake listing, otkrivene cene i datum objave

Ako niste izvršili prednarudžbinu MacBook Pro uređaja, prilično ćete se načekati

10604
10605
10606
10607
10608
10609