Greška

Došlo je do greške.

Prodaja računara u laganom padu

12.04.2022 13:48 | 0 Hardver
Prodaja računara u laganom padu

 

Čini se da je bilo tako skoro kada su stručnjaci predviđali smrt standardnim računarima. Sa jedne strane opkoljeni tada aktuelnom generacijom konzola, PlayStation 3 i Xbox 360, a sa druge strane prenosnim računarima i tabletima, budućnost PC-ja činila se u najmanju ruku neizvesnom. Očekivalo se da za par godina bude kraj.

Na sreću, analitičari nisu bili u pravu, a personalni računari su se podigli iz pepela i ponovo počeli da osvajaju svoj prepoznatljivi segment tržišta. PC master race je otpočeo, RGB je zavladao, a brzi računari koji uz to lepo i izgledaju postali su ne samo potreba, već i ponos svojih vlasnika.

Kada je nastupila pandemija, situacija se samo poboljšala, a sve varijante računara doživele su apsolutni procvat u prodajama, uprkos rastućim cenama i slabijoj dostupnosti. Svi su želeli nove grafičke karte, po mogućustvu odmah, a slično je bilo i sa raznim varijantama prenosnih računara.

Tokom dve pandemijske godine, računari su se prodavali kao alva. Sa jedne strane, radno mesto se premestilo u dnevnu ili spavaću sobu, pa je bilo neophodno obezbediti kvalitetnu radnu stanicu. Sa druge strane, karantini su uslovili pojačanu žeđ za virtuelnom zabavom. Sve ovo je dovelo do ozbiljnog porasta prodaje.

Sada, kada se kraj pandemije već uveliko nazire, računari su zabeležili prvi pad u prodaji tokom prvog kvartala tekuće godine. Najveći razlog za ovo jeste slabijia potražnja računara u edukativne svrhe, ali i za kućnu upotrebu, javlja Expreview.

Čini se da je većina ljudi kojima je računar bio potreban isti uspeli da kupe, pa se tako beleži blagi pad u potražnji, iako je prodato više od 80 miliona računara u prvom kvartalu ove godine. Generalno, smanjenje prodaje iznosi 5 procenata, a tačniji podaci mogu se videti u sledećeoj tabeli:

 

tabelaprodajaraunara.jpg


Dakle, tu je jedan blagi pad, ali koji ništa ne mora da znači i koji svakako nije indikacija stanja koje nas očekuje u budućnosti. Ništa nije zasigurno, računari se i dalje prodaju, samo ne u onolikoj meri koliko je to bilo tokom prethodne dve godine.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

I Lincoln postaje električan

Motorola g52 donosi impresivne specifikacije i multimediju za pamćenje

10203
10205
10206
10207
10208
10209