Greška

Došlo je do greške.

Procesori su važniji od nafte u današnje vreme, izjavio šef Intela

21.01.2023 10:41 | 0 Biznis IT
Procesori su važniji od nafte u današnje vreme, izjavio šef Intela

Gostujući na svetskom ekonomskom forumu u Davosu, glavno komandujući kompanije Intel je izjavio kako su po ekonomiju SAD-a u današnje vreme, procesori važniji od nafte. Dotakao se mnogih tema tokom izjave koju je dao, ali je prethodna nesumnjivo najjača. Indirektno je upućena vladi SAD-a. Ukoliko žele da izvuku privredu iz recesije moraju uložiti više novca u projekte koje je pokrenuo Intel.

Procesori su važniji od nafte, danas su svi svesni ove činjenice

Kao što znate, Intel je pokrenuo projekat izgradnje ogromnog fabričkog kompleksa za proizvodnju čipova u Ohaju, državi Teksas, SAD. Špekulacije govore da projekat obuhvata investiciju od preko 100 milijardi US$ i otvaranje 100.000 novih radnih mesta u nekoliko fabrika. SAD žele da preuzmu lidersku poziciju ne samo u oblasti dizajna, već i proizvodnje čipova.

Vlada SAD-a je ranije donela „USA Chips Act“ kojim predviđa subvencije i direktno finansiranje kompanija za proizvodnju čipova koje izgrade pogone za proizvodnju na teritoriji SAD-a. Intel je najveći i jedini takve vrste bar za sada. Do sada nije video ni jedan dolar pomoći od strane vlade SAD-a.

Šef Intela američkoj vladi - gde su pare?

U kontekstu tog problema Gelsinger je govorio da do momenta kada država to počne zaista i da čini, potrebno je prevazići veliki problem balansiranja u poslovanju kroz kratkoročno rezanje troškova u smislu otkaza radne snage sa dugoročnim strateškim odlukama koje vode povratku liderske pozicije na polju razvoja i proizvodnje poluprovodnika. To je kao da tokom vožnje automobilom istovremeno pritiskate kočnicu i dajete gas, jer je iznos investicija i uloženog novca je nezamislivo veliki.

procesorisuvanijiodnafte2.jpg

Komentarišući odluku o preseljenju proizvodnje čipova iz Azije u SAD, Gelsinger se dotakao teme geografske ravnoteže. Kao najveća tržišta Evropa i SAD su tokom 1990. proizvodile 80% svetskih potreba za čipovima. Danas pak, 80% proizvodnje se odvija u Aziji. Kriza sa COVID pandemijom je pokazala koliko su zapadna tržišta zavisna i time ranjiva, a što je nedopustivo.

Tajvan je postao tehnološki dragulj koji svi hoće da ukradu

Tolika koncentracija, proizvodnje na tako malom mestu kao što je Tajvan i TSMC kao trenutno najveći proizvođač čipova na svetu je veoma loša. Ako uzmete u obzir i mrežu dobavljača koji rade za TSMC, ispada da je većina svetske IT ekonomije zavisna od događaja na Tajvanu. To je potpuno nedopustiva situacija za Zapad, posebno u svetlu istorijskih tenzija sa Kinom. Tajvan je postao praktično svetski tehnološki dragulj i nije čuda zašto je Kina u poslednje vreme podigla tenzije i preti vraćanjem Tajvana pod svoje okrilje.

Gelsinger je istakao da su u danas čipovi važniji od nafte. U pitanju je seizmička promena stava koji je proteklih 50 godina bio preovlađujući u temi razvoja modernih ekonomija.

Da li i vi delite isto mišljenje imajući u vidu najnovija svetska događanja? Sve se više čuje priča da je trenutna kriza i infalcija u svetu zapravo posledica američke namere da premesti svetsku proizvodnju čipova pod svoje okrilje. Potez za koji je potrebna ogromna količina novca koju plaća čitav svet. 

Izvor: Wccftech

Foto: Intel

Najzad pravi HDR - Cooler Master Tempest GP27Q Mini LED gaming monitor

Snapdragon 8cx Gen 4 je odgovor na Apple M2 procesore

10604
10605
10606
10607
10608
10609