Greška

Došlo je do greške.

Problemi za TSMC – dobrodošao u Ameriku

28.05.2022 10:11 | 0 Hardver
Problemi za TSMC – dobrodošao u Ameriku

Najveći svetski proizvođač čipova po ugovoru, tajvanska kompanija TSMC, suočava se sa problemima u vezi sa odlukom da u Sjedinjenim Američkim Državama, gradu Arizoni podigne i pusti u rad fabriku poluprovodnika i čipova na bazi 7nm proizvodnog procesa. Investija je vredna 12 milijardi USD. Ograničene mogućnosti zapošljavanja, problemi oko izgradnje infrastrukture i čitavog proizvodnog ekosistema u stranoj zemlji, stvaraju prepreke u realizaciji planova, inače najvećeg rivala američkoj kompaniji Intel sa kojim je u trci oko proširenja proizvodnih kapaciteta, a sve u cilju dominacije u podmirenju sve veće globalne potražnje za čipovima. Podsetimo da Intel takođe u Arizoni gradi fabričko postrojenje vredno 20 milijardi USD.

 

“TSMC pokušava da se izbori sa nedostatkom visokostručne radne snage u SAD, usled nepopularnosti i visokih plata...”

 

Investiciju TSMC-a posebno ugrožava problem oko angažovanja iskusnih i obučenih inženjera koji treba da upravljaju radom komplikovnih mašina za izradu procesora. Nedostatak visokostručne radne snage brine i Intel koji je sklopio partnerstvo sa najvećim univerzitetom u Arizoni u cilju regrutacije i daljeg usavršavanja talentovanih studenata. Kada svemu tome dodate i izgradnju čitavog sistema koji prati proizvodnju u smislu proverenih koperanata, Intel definitivno ima prednost kao domaća kompanija.

tsmc_1.jpg

Problem je toliko eskalirao, da je TSMC prinuđen da potraži rešenje na domaćem tržištu i nađe način kako bi kvalifikovanu radnu snagu uvezao iz matične zemlje, Tajvana. To svakako neće ići lako usled stroge imigracione politike SAD-a, uprkos velikom interesovanju tajvanske populacije. Dodatni problem predstavlja pokušaj da se zaposleni iz SAD-a pošalju na Tajvan na trening i obuku usled velikih kulturoloških razlika. Tajvanski radnici su navikli na stroge uslove rada koji od njih zahtevaju gotovo celodnevno dežurstvo i spremnost da se odazovu na poziv poslodavca tokom 24 sata, 7 dana u sedmici. Kako to objasniti prosečnom amerikancu?

 

“TSMC je po prvi put izgubio prednost domaćeg okruženja i jeftine, stručne radne snage koji su dobrim delom generator poslovnog uspeha ove kompanije...”

 

Uz sve to dodajte tradicionalni nedostatak popularnosti azijskih kompanija koje pokušavaju sa proizvodnjom na sverno-američkom kontinentu usled manje atraktivnih radnih uslova. Plate zaposlenih u TSMC-u na Tajvanu su upola manje od prosečnog američkog softverskog inženjera, što je činjenica koja ozbiljno utiče na rast proizvodnih troškova, o čemu su javno govorili i čelnici ove kompanije. Izgleda da više nema jeftine proizvodnje čipova koja se mahom oslanjala na eksploataciju jeftine radne snage dostupne u izobilju na azijskom kontinetu. Sledi otrežnjenje u uslovima razvijenog potrošačkog društva, TSMC definitivno mora da preleži sindrom zvani  “dobro jutro, Amerika”.

 

Izvor: Wccftech

Ultra tanki vivo Y76 5G zvanično predstavljen kod nas

Google Chrome OS vas upozorava o USB-C kablu

10203
10205
10206
10207
10208
10209