Greška

Došlo je do greške.

Predstavljen Snapdragon G3x Gen 1 čipset za ručne konzole, Razer pomaže u kreiranju kompleta za programere

02.12.2021 11:05 | 0 Games
Predstavljen Snapdragon G3x Gen 1 čipset za ručne konzole, Razer pomaže u kreiranju kompleta za programere

 

Svi najbolji pametni telefoni za igre koriste Snapdragon čipset, kaže Qualcomm, ali kompanija je identifikovala povezano tržište koje trenutno nema namensku liniju čipova – ručne konzole za igre, uređaji poput Nintendo Switch, koji se nalaze između pametnog telefona i - kućne konzole kao što su PlayStation i Xbox.

Prvi čipset za takve uređaje se zove Snapdragon G3x Gen 1. Detalji o hardveru su retki, ali čip je u velikoj meri pozajmljen od pametnih telefona sa Snapdragonom, kao i od sličnih Snapdragon XR2 koji pokreće Oculus Quest 2 VR headset.

Qualcomm želi da programerima pruži platformu za koju mogu prvo da kreiraju sadržaj, a tek onda da pozovu OEM proizvođače da naprave ručne konzole koje igrači mogu da kupe. U tom cilju, udružio se sa Razerom, kompanijom sa velikim iskustvom u izradi opreme za igre, kako bi kreirao Snapdragon G3x Handheld Development komplet, javlja GSM A rena.

Nema namere da se dev kit prodaje kao potrošački uređaj, već je to razvojna platforma i demo onoga što bi moglo da se napravi sa G3x čipom.

 

g3xprva.jpg

 

Ima HDR OLED ekran od 120 Hz koji pokreće ekskluzivni Adreno GPU. Ciljan je za grafiku 1080p pri 120 fps i sistem će koristiti aktivno hlađenje za konzistentne performanse. Takođe, ugrađena je baterija od 6.000 mAh. Naravno, svaki OEM će verovatno želeti da konfiguriše kapacitet baterije i mogućnosti brzog punjenja. Uređaj je dizajniran sa ergonomijom na umu tako da se može koristiti za duge sesije igranja.

Trenutno se Qualcomm fokusira na Android kao OS za pokretanje G3x platforme. Otvoren je za podršku drugim platformama u budućnosti (SteamOS, itd.), ali trenutno je većina igara na Androidu. Većina njih koristi kontrole na ekranu osetljivom na dodir, tako da je Qualcomm postao partner sa kompanijom specijalizovanom za mapiranje kontrola na ekranu na hardverske džojstike, dugmad i okidače.

 

g3xdruga.jpg

 

G3x platforma će nativno podržavati kontrolere i nudiće neke napredne funkcije poput stereo haptike. Takođe, iako je namera da se većina igara pokreće na samom uređaju, striming igara će dobiti izvornu podršku.

Bilo da se strimuje sa računara ili konzole ili sa usluge u oblaku kao što je Xbox Game Pass, G3x Gen 1 čipset koristi Snapdragon funkcije povezivanja kako bi ponudio Wi-Fi 6E za brzu vezu sa malim kašnjenjem kod kuće i 5G mmWave modem za igranje u pokretu.

Takođe, na prednjoj strani se nalazi veb kamera od 1080p, tako da strimeri mogu da nema potrebe za dodatnim hardverom.

Pored ručnih konzola, Qualcomm vidi da se ovaj čipset koristi za mikro konzole, set-top boksove, pa čak i pametne TV stick-ove. Komplet za programere podržava DisplayPort preko USB-C tako da može da emituje na 4K TV. USB-C port se takođe može koristiti za napajanje AR/VR pribora. Zamislite samo lagani headset koji služi samo kao ekran, dok uređaj sa G3x pogonom stoji u vašem džepu i pruža svu računarsku snagu za prenosivo AR/VR iskustvo.

 

g3xtreca.jpg

 

Mobilne igre čine nešto više od polovine svih prihoda od igara - to znači da će mobilne igre doneti oko 90 milijardi dolara ove godine. A Qualcomm je veliki obožavalac mobilnih igara na pametnim telefonima, ali misli da je sada vreme da se napravi namenska platforma za iskustvo igranja na ručnim konzolama.

Da li će Switch konačno dobiti pravu konkurenciju?

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Otkrivene su varijante boja Samsung Galaxy S21 FE i navodna evropska cena

vivo donosi Android 12 ažuriranje u Srbiju

10404
10405
10406
10407
10408
10409