Pre deset godina sprovedena je racija u The Pirate Bay

Iako se industrija zabave nadala da bi to moglo da zatvori sajt jednom za svagda, time su nenamerno pomogli da se kreira jedan od najelastičnih sajtova na internetu

Pre deset godina švedska policija je sprovela raciju u The Pirate Bay. Iako se industrija zabave nadala da bi to moglo da zatvori sajt jednom za svagda, time su nenamerno pomogli da se kreira jedan od najelastičnih sajtova na internetu. Većina sadašnjih korisnika sajta verovatno nije svesna da bez nekoliko suštinskih poteza u početnim godinama sajta, The Pirate Bay ne bi bio tu gde jeste danas.
31. maja 2006. godine, manje od tri godine od kako je osnovan The Pirate Bay, 65 švedskih policajaca je upalo u data centar u Stokholmu. Policajci su imali instrukcije da ugase servere u The Pirate Bay, jer je viđen kao glavna pretnja industriji zabave. U to vreme The Pirate Bay nije bio gigant kakav je danas, a ironično je da ga je to učinilo samo većim i jačim. Dok je policija ulazila u data centre, osnivači Pirate Bay sajta  Gotfrid Svartholm i Frederik Neij su obavešteni da se sve događa. Mesecima ranije oni su nadgledani, ali se prvi put desilo nešto konkretno.
U danima koji slede postalo je jasno da je Frederikova odluka da napravi rezervnu kopiju sajta bila verovatno presudan momenat u istoriji sajta. Ostatak The Pirate Bay tima uspeo je da ponovo pokrene sajt u roku od tri sata. Umesto gašenja, sajt je stigao na stranice štampe i postao neverovatno popularan.
Suspendovan Pirate Bay.org domen
Izvor: Torrentfreak

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi