Greška

Došlo je do greške.

Poznati Apple analitičar kaže da je iPhone-u ostalo još 10 godina pre nego što ga zameni AR

26.11.2021 14:21 | 0 Multimedija
Poznati Apple analitičar kaže da je iPhone-u ostalo još 10 godina pre nego što ga zameni AR

 

Pouzdani Apple analitičar TF International-a, Ming-Chi Kuo, poslao je belešku klijentima sa nekim veoma zanimljivim informacijama, navodi 9to5Mac. A pošto ga je napisao Kuo, velike su šanse da će se ono što izveštaj predviđa da će se dogoditi zaista. Pouzdani analitičar Apple ekosistema kaže da je iPhone-u ostalo još 10 godina života pre nego što bude zamenjen

Kuova beleška je sadržala nekoliko komentara. Prvo, on kaže da iPhone ima još 10 godina života pre nego što ga Apple zameni proizvodom fokusiranim na proširenu stvarnost (AR). Potonji koristi preklapanja na vrhu slike iz stvarnog sveta i to je nešto za šta je izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk rekao da je oduševljen time kao tehnologijom.

Apple iPhone je prvi put predstavio svetu tadašnji izvršni direktor Applea Stiv Džobs 9. januara 2007. Gledajući unazad na uticaj koji je iPhone imao, on je bukvalno promenio svet svojim ekranom osetljivim na dodir i operativnim sistemom. Bilo bi pošteno reći da industrija pametnih telefona nikada ne bi evoluirala na način na koji je evoluirala bez iPhone-a.

Kuo piše u svojoj napomeni o budućnosti iPhone-a da kompanija ima cilj da za 10 godina zameni iPhone nekom vrstom AR proizvoda. Kuo dodaje da na osnovu potražnje za Ajinomoto Build-up filmom (ABF), koji je supstrat koji se koristi za povezivanje komponenti složenih procesora, Apple planira da proda milijardu jedinica zamene za iPhone zasnovan na AR-u za 10 godina, što ima smisla jer sada ima milijardu aktivnih korisnika iPhone-a.

Kako Kuo navodi, „Trenutno ima više od milijardu aktivnih korisnika iPhone-a. Ako je Apple-ov cilj da za deset godina zameni iPhone sa AR, to znači da će Apple prodati najmanje milijardu AR uređaja za deset godina.“ Analitičar napominje da će Apple i dalje morati da donese odluku da li želi da AR zameni iPhone za deceniju. Ako je tako, kaže da će novi proizvod morati da radi sa širokim spektrom aplikacija umesto samo sa određenim aplikacijama.

Kuo dodaje da "Ako se AR headsetovi pozicioniraju samo kao dodatak za Mac ili iPhone, to neće biti pogodno za rast proizvoda. AR headset koje radi nezavisno znači da će imati sopstveni ekosistem i pružiti najviše potpuno i fleksibilno korisničko iskustvo."

 

appleview.jpg

 

Kuova beleška ima i neke detalje o Apple-ovom headsetu mešovite stvarnosti (AR/VR), o kojem se već pričalo. Kuo piše da će uređaj biti predstavljen 2022. godine „sa istim nivoom računarske snage kao i Mac“. Opremanje headseta sa snažnim procesorom biće velika razlika između Apple-ovog uređaja mešovite realnosti i uređaja konkurencije.

Kuo takođe veruje da će model prve generacije funkcionisati bez potrebe da se poveže sa iPhone-om za obradu van uređaja i da će nepovezanost sa iPhone-om mnogo doprineti opštem uspehu proizvoda. Kuo je u svojoj napomeni napisao da headset „ima računarsku snagu na nivou Mac računara (na nivou računara), (2) mogu da rade nezavisno bez oslanjanja na Mac (PC) ili iPhone (telefon) i (3) podržavaju sveobuhvatan spektar aplikacija, a ne specifične aplikacije."

Analitičar kaže da veruje da će Apple predstaviti ovaj proizvod tokom četvrtog kvartala 2022. godine i da će imati par procesora. „Procesor višeg ranga će imati sličnu računarsku snagu kao M1 za Mac“, kaže on, „dok će procesor niže klase biti zadužen za računanje u vezi sa senzorima“.

Kuo očekuje da će headset imati dva Sony 4K mikro OLED ekrana, što je za njega znak da će headset podržavati ne samo AR već i VR. Virtuelna stvarnost je simulacija koja može biti slična ili različita od stvarnog sveta.

U svojoj belešci, Kuo objašnjava koliko se očekuje da će headset biti složen. On navodi: „Apple-ovi AR headsetovi zahtevaju poseban procesor pošto je računarska snaga senzora znatno veća od one kod iPhone-a. Na primer, AR slušalicama je potrebno najmanje 6-8 optičkih modula da istovremeno obezbede kontinuirani video-video AR usluge korisnicima. Za poređenje, iPhone zahteva do 3 optička modula koji rade istovremeno i ne zahteva kontinuirano računanje."

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Realme GT 2 Pro koji pokreće Snapdragon 8 Gen1 postiže preko 1 milion AnTuTu poena

Uz Huawei nova 9 i Huawei nova 8i besplatna zaštita od oštećenja ekrana

10304
10305
10306
10307
10308
10309