Greška

Došlo je do greške.

Poznate neke specifikacije diskretne Intel grafičke karte

05.04.2022 09:15 | 0 Hardver
Poznate neke specifikacije diskretne Intel grafičke karte

 

Saga o Intelovim grafičkim rešenjima ne prestaje. Pre samo nekoliko dana pojavili su se prvi nezvanični rezultati testiranja performansi njihove Intel Arc A350M grafičke karte. Prema navedenim rezultatima, utisak je bio, u najmanju ruku, ispod očekivanja, a entuzijazam za dolazeća diskretna rešenja je očigledno opao.

Toga je, čini se, svesna i kompanija Intel, pa im se sada “omaklo” i slučajno su prikazane neke tehničke karakteristike najbrže karte među njihovim diskretnim grafičkim rešenjima. Da podsetimo, Intel planira da korisnicima prikaže ove grafičke karte tokom juna, a za sada nije bilo mnogo informacija o njihovim bitnim karakteristikama.

Na nedavnom događaju tokom kog su predstavljena grafička rešenja za prenosive računare prikazan je promotivni video koji je prikazao kako će Intelove diskretne grafičke karte izgledati. Videli smo i sistem hlađenja, zadnju stranu uređaja, natpis “Limited edition”, ali ništa više od toga.

Sada, tokom promotivnog videa kompanije Intel koji je predstavio program Intel Arc Control koji služi za praćenje performansi njihovih grafičkih karti i podešavanje radne frekvencije njihovih procesora i memorije, primećene su i neke interesantne informacije.

 Naime, tokom dvadeset i devete sekunde ovog promotivnog video snimka gledaoci su primetili jasne parametre diskretnog grafičkog rešenja za koje do sada nije bilo podataka. Prema informacijama koje se tokom jedne sekunde mogu videti u ovom video snimku, ova grafička karta koristi 175W prilikom opterećenja od 99.57%, što navodi na zaključak da bi ova grafička karta mogla imati deklarisanu potrošnju od 200W.

Od još zanimljivijih informacija tu je i frekvencija rada grafičkog procesora od 2250MHz, dok je frekvencija radne memorije na ovoj grafičkoj karti je 1093MHz. Brzina procesora i memorije sugeriše brzinu protokoa podataka od 17.5Gpbs, što daje ukupnu propusnost od 560GB/s, javlja 3Dcenter.

Svi ovi podaci ukazuju na to da bi performanse ove grafičke karte bile slične onima koje nude AMD RX 6700XT ili Nvidia RTX 3070. Uz to, pretpostavlja se da će Intelova diskretna grafička rešenja imati sposobnost za AV1 enkodiranje i dekodiranje, a tu će biti i podrška za XeSS, Intel algoritam za softversko podizanje rezolucije u video igrama. Pa, nazjad nešto zanimljivo od kompanije Intel i grafička karta koja, makar na papiru, može da se umeša u bitku u višoj srednjoj kategoriji.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

AMD prolećno osvežavanje CPU-a: testiran Ryzen 7 5700X i pristupačni Ryzen 5 Trio

Novi povratak za budućnost DeLoreana?

10203
10205
10206
10207
10208
10209