Greška

Došlo je do greške.

Potpuno novi Windows taskbar je kao stvoren za komande dodirom

25.02.2022 12:10 | 0 Software/Web
Potpuno novi Windows taskbar je kao stvoren za komande dodirom

 

Prvi pokušaj Microsofta da prilagodi Windows radno okruženje korisnicima mobilnih uređaja i sistemu komandi putem dodira, datira još iz doba Windows 8 verzije. Međutim, nisu bili zadovoljni ni korisnici, ali ni Microsoft, tako da je sa svakom sledećom verzijom Windows-a, Microsoft pokušavao da ispravi nedostatke, da bi konačno, potpunu promenu i napuštanje starog tablet moda, doneo Windows 11 OS.

To je posebno primetno u zadnjih par verzija “jedanaestice” koja je na raspolaganju korisnicima sa  Insider Preview nalozima i koji imaju prilike da isprobaju nove mogućnosti pre nego što nova verzija Windows-a bude dostupna javnosti.  Upravo se to sada dešava, tako da je Windows 11 dobio prošireni spisak “touchscreen” mogućnosti. Poboljšanja uključuju nove pokrete i gestikulacije, zatim način kako se korisniku dozvoljava da vidi dva prozora jedan pored drugog kada radi u tablet modu, itd. Možda najvažniji detalj je potpuno novi taskbar čije je funkcionisanje prilagođeno komandama na dodir i radu na mobilnim uređajima.

Promena se ogleda u tome što je dodato više prostora između ikona kako bi ih lakše aktivirali kada radite u tablet modu. Takođe, kada pokrenete neku aplikaciju, taskbar će se automatski skloniti iz vidnog polja, ali ne u potpunosti već će i dalje biti prisutan u vidu tanke lajsne, dovoljno velike da prikaže informacije o vremenu, statusu mreže, zvuka i baterije. U isto vreme, sve ikone i zakačene prečice aplikacija će nestati i biti sakrivene kako bi se oslobodila radna površina. Potezom prsta nagore od dna ekrana ili zatvaranjem prozora aktivne aplikacije, ponovo će se pojaviti taskbar sa većim ikonama.

 

Win11normaltaskbar.jpg.jpeg

Normalan izgled Windows 11 taskbar-a


Win11tabletltaskbar.jpg.jpeg

Umanjeni izgled Windows 11 taskbar-a u tablet modu

 

Win11taskbarmaximized.jpg.jpeg

Izgled aktivnog Windows 11 taskbar-a u tablet režimu

 

Ukoliko želite da isprobate ove funkcije, svakako ćete morati da upotrebite adekvatan uređaj sa “touchscreen” ekranom. Windows 11 još uvek nema namenski prekidač kojim ćete direktno preći iz desktop u tablet režim rada, kao što je to bio slučaj sa Windows 10 verzijom. Umesto toga Windows 11 je dovoljno pametan da prepozna mogućnosti i signale vašeg hardvera, kako bi prebacio sistem u režim tablet moda ili ga isključio. Ukoliko koristite Microsoft Surface uređaj, trebalo bi odmah da vidite novi Windows Taskbar jer će sistem momentalno aktivirati tablet režim rada ili recimo ako okrenete ekran u tablet mod na jednom Lenovo Yoga uređaju, praktično postići isti efekat i Windows 11 će preći u režim rada tablet računara, piše The Verge.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Motorola edge 30 pro, najmoćniji procesor i premijum performanse koje menjaju sve

AMD APU 7000 donosi značajno bolje RDNA2 grafičko jezgro

10504
10505
10506
10507
10508
10509