Greška

Došlo je do greške.

Potpredsednik AMD-a u poseti Benchmarku (video)

24.04.2018 08:40 | 0 Hardver
Potpredsednik AMD-a u poseti Benchmarku (video)


Benchmark redakcija je imala zadovoljstvo da ugosti Andreja Zdravkovića, korporativnog potpredsednika kompanije AMD zaduženog za razvoj softvera. Sa gospodinom Zdravkovićem smo razgovarali o brojnim temama, od njegovih početaka u Beogradu, do odlaska u Kanadu i priključenja AMD timu.

Razgovor sa Andrejem Zdravkovićem smo započeli pričom o njegovim danima nakon završetka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i odlaska u istraživačko-razvojni institut Lola. Saznali smo zanimljiv detalj da je bio deo tadašnjeg projekta kreiranja domaćeg računara Lola (Lola 8/Lola 8A), baziranog na Intel 8085 čipu.

Nakon ovoga, Zdravković odlazi u Kanadu 1995. godine, a na ovakvu odluku je pored tadašnje situacije u zemlji uticala i želja za napretkom u karijeri. Već nakon nekoliko godina, našao se u kompaniji ATI, gde je od 1998. do 2006. godine radio kao direktor softverskog razvoja, a potom kao viši direktor softvera i potrošačkog inženjeringa od 2006. do 2009. godine. U videu možete saznati "insajderske" informacije o tome kako je protekao proces spajanja kompanija ATI i AMD, kojem je Zdravković prisustvovao u to vreme.


Nakon što je AMD ukinuo njegovo odeljenje u okviru kompanije, Zdravković napušta AMD, u koji se potom ponovo vraća 2015. godine kao korporativni potpredsednik softverskog razvoja i grafičkih platformskih rešenja, na kojoj poziciji je i sada. Zadužen je za upravljanje nad oko 1500 softverskih inženjera u različitim AMD centrima širom sveta, koji rade na source kodovima i softveru koji bi trebalo da udahne život novim AMD čipovima.

Zdravković je u intervjuu govorio o značaju softverske podrške za procesore, kao i o tome koliko je AMD napredovao na ovom polju poslednjih godina. Prema njegovim rečima, cilj kompanije je da omogući pristup svom čipu i API-jima najširem mogućem krugu programera. Zbog ovoga je osnovan i GPUOpen projekat, koji omogućava open source aplikacije koje su od pomoći korisnicima i programerima u kreiranju različitih softverskih rešenja.

Na kraju, sa Andrejem Zdravkovićem smo se dotakli i teme saradnje AMD-a sa različitim timovima u Beogradu (gotovo kompletan marketinški materijal za grafičke karte kompanije AMD se radi upravo u Beogradu). Takođe, AMD je nedavno studentima ETF-a poklonio dva servera sa EPYC procesorima i Vega grafičkim kartama. Pored ovoga, AMD je donirao i računare Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, a sve kao deo poboljšanja razvoja tehnologije u Beogradu i Srbiji.

Sve zanimljivosti i detalje intervjua sa Andrejem Zdravkovićem iz kompanije AMD, možete pogledati u pratećem videu.

Izvor: Benchmark

Komentari

0 Dodaj komentar

Honor 10 globalno stiže 15. maja

Surviv.io: Battle Royale je brži i pristupačniji nego Fortnite

10203
10205
10206
10207
10208
10209