Greška

Došlo je do greške.

Porast opasnosti od malvera na mobilnim uređajima

10.03.2022 13:05 | 0 Mobile
Porast opasnosti od malvera na mobilnim uređajima

 

Čini se da ni telefoni više nisu tako sigurni kao što su bili i da postoji sve više pokušaja od strane sajber kriminalaca da ukradu osetljive podatke, lozinke, i bankovne informacije od svojih korisnika. Štaviše, prema navodima kompanije Proofpoint, koja se bavi istraživanjem i analiziranjem bezbednosnih trendova u sajber svetu, opasnost od mallware napada na korisnike mobilnih telefona se upetostručila tokom prvih meseci 2022. godine.


Želja osoba koje stoje iza takvih napada jeste da ukradu što više važnih podataka od korisnika mobilnih telefona, uključujući lozinke za email i bankovne naloge, ali i da na telefone krišom instaliraju malware koji ima sposobnost da snima audio zapise, prati lokaciju korisnika, pa čak i da izbriše podatke sa telefona.


Trenutno, pod udarom su i Apple i Android mobilni telefoni, ali sama open source priroda Android operativnog sistema čini ga podesnijim za napade maligne vrste. Neki od pokušaja su klasičan phishing, gde se SMS poruke sa prisutnim linkovima upotrebljavaju s aciljem prevare korisnika u odavanje svojih informacija. U minulom jeku pandemije, najviše uspelih pokušaja ticalo se lažnih obaveštenja vezanih za tekuću zdravstvenu situaciju.


Sa druge strane postoje i sofisticiraniji pokušaji u vidu botova, od kojih je najpoznatiji FluBot, koji je aktivan od novembra 2020, ali koji je postao rasprostranjen do neslućenih razmera u prvim mesecima tekuće godine. Ovaj bot ima sposobnost da se raširi koristeći informacije iz korisnikovog imenika i automatski šalje poruke na nasumične brojeve koje tamo nađe. Nadogradnja ovog koncepta je stigla 2021. godine u vidu TangleBot-a, koji ima dodatnu sposobost da presretne audio i video snimke korisnika.


Kako funkcionišu po principu prevare korisnika, najbolja zaštita od ovih tipova mallware-a jeste oprez. Ne treba kliktati na linkove koji se pojave u SMS porukama, što zvuči veoma logično. Međutim, malware nastavlja da se širi Android svetom, pa se čini da stalno treba biti na oprezu, piše ZD Net.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

AMD je lansirao Threadripper PRO 5000 seriju procesora za radne stanice

Novi, ni manje ni više, nego - MP3 plejer

10104
10105
10106
10107
10108
10109