Greška

Došlo je do greške.

Polovina web saobraćaja sada ima enkripciju

22.02.2017 22:16 | 0 Software/Web
Polovina web saobraćaja sada ima enkripciju

Mozilla izveštava da je prosečni raspon web saobraćaja sa enkripcijom veći od dela saobraćaja koji nema enkripciju. Google statistika za Chrome se slaže sa ovim informacijama, a pokazuje i da nešto više od 50% web saobraćaja ima HTTPS web enkripciju.

Ovi podaci znače da smo na pola puta od toga da internet bude više siguran i zaštićen od prisluškivanja, varanja sadržajem, krađe kolačića i cenzorisanja. Prelazak na enkripciju prenosa podataka stiže kao rezultat kombinovanog delovanja tehnoloških kompanija, provajdera sadržaja i samih korisnika.

Servisi, kao što su Let’s Encrypt i Certbot omogućavaju webmasterima veštine i resurse da preobrate ono što je nekada bilo skupo i zahtevno u lako pristupačan servis. Let’s Encrypt je Certificate Authority (CA), pod vođstvom Internet Security Research Group (ISRG), a osnovali su ga Electronic Frontier Foundation (EFF), Mozilla i University of Michigan, uz Cisco i Akamai kao glavne sponzore. CA izdaje i upravlja digitalnim sertifikatima, dok Cartbot alatka omogućava korisnicima da dobiju besplatne sertifikate i automatski konfigurišu svoje sajtove za njih.

Izvor: VR-zone

Komentari

0 Dodaj komentar

Intel Optane tehnologija zahteva Kaby Lake CPU

Apple Watch serije 3 bi mogao koristiti drugačiju tehnologiju displeja

10504
10505
10506
10507
10508
10509