Polovina poslova u SAD pod pritiskom napretka robotike

Razvoj robotike i velikih podataka pojačava pritisak na radnu snagu u SAD, a gotovo polovina poslova u SAD se suočava sa pritiskom robotike, navodi se u izveštaju Citigroup-a

Razvoj robotike napreduje, a sve je veći broj onih koji su zabrinuti da bi ljudska radna snaga potencijalno mogla da izgubi posao. Razvoj robotike i velikih podataka stavlja pritisak na radnu snagu u SAD, a gotovo polovina poslova u SAD se suočava sa pritiskom od robotike, navodi se u izveštaju Citigroup-a, i istraživača sa Univerziteta u Oksfordu.
Roboti i automatizovana tehnologija su imali uticaja u fabrikama i pozicijama na poslovima srednjeg nivoa, ali bi njihov razvoj mogao da dovede do povećanog pritiska na zanimanja niskih veština, stoji u izveštaju. Da bi stvari bile još gore, proizvođači usvajaju upotrebu više robota u fabrikama i kancelarijama, jer su oni u stanju da bolje izvrše zadatak.
“Najveći deo uslužnih delatnosti, gde je došlo do najvećeg rasta zapošljavanja u SAD u poslednjoj deceniji, sada je pod rizikom” navodi se u izveštaju. Uspon automatizovanih sistema mogao bi produbiti jaz nejednakosti u SAD, što je zabrinjavajući trend za ekonomiste, zaključuje se u izveštaju Univerziteta u Oksfordu.
Izvor: Tweaktown

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi