Greška

Došlo je do greške.

Pojavio se USB Type-C od 240W

05.05.2022 15:02 | 0 Hardver
Pojavio se USB Type-C od 240W

 

Da li se mi to bližimo univerzalnom rešenju za punjenje mobilnih uređaja? Već smo upoznati sa nastojanjima Evropske komisije da zakonski nametne USB Type-C ulaz kao univerzalan i obavezan za korišćenje u svim zemljama Evropske unije.

Sada su se pojavili i prvi USB Type-C 2.1 kablovi (ne i punjači) kompanije Club 3D koji podržavaju brzo punjenje uređaja do čak 240W, funkcionalnost koja je najavljena prošle godine tokom Foruma za implementaciju USB standarda (USB Implementers Forum). 

Kompanija Club 3D, za starije poznata po AMD (ATI) grafičkim kartama, trenutno u ponudi ima tri verzije ovakvog kabla koji podržava brzo punjenje od 240W. Model CAC-1573 može da puni uređaje snagom od 240W i brzinu transfera podataka na nivou USB 2.0 standarda, što znači da je predviđen primarno za punjenje, piše XDA-Developers.Standard.jpg

Drugi kabl pod oznakom CAC-1575 takođe donosi snagu od 240W, ali i brzinu prenosa podataka od 20Gbps, što je na nivou USB4 Gen 2x2 (ko bi se više izborio sa nazivima svih trenutno aktuelnih USB standarda). Na kraju, tu je i treći kabl pod oznakom CAC-1576 koji donosi istu brzinu punjenja, ali i podršku za prenos podataka od 40Gbps, što odgovara standardu USB4 Gen 3x2

U ovom trenutku, kompanija Club 3D još uvek nije objavila cene ovih uređaja, a isto tako ih nema na maloprodajnim sajtovima. Međutim, ovo je prvi jasan znak da smo korak bliže univezalnom standardu, makar u Evropi.

Za telefon i laptop

Najbitniji aspekt kod kabla koji omogućava ovako velike brzine punjenja uređaja jeste činjenica da to omogućava da se jedan kabl i jedan punjač koriste za više uređaja, poput laptopa, telefona, tableta, konzola i sličnih, i to punjenjem dva ili više uređaja odjednom. 

Pored toga, očekujemo i punjače koji mogu da obezbede 240W struje, pa će tako implementacija ovih kablova ipak morati malo da sačeka. Svakako, to ćemo dočekati u narednih nekoliko godina, a onda ćemo videti i šta će kompanija Apple imati da kaže kada Evropa izglasa jedan jedini obavezni univerzalni standard.NewUSBcertificationlogos.jpg

U svakom slučaju u budućnosti neće biti bitna samo snaga punjača, već će podjednako važne biti i karakteristike kabla koji isporučuje napajanje.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Huawei uređaji za celu kancelariju

5 pametnih telefona za svačiji ukus

10203
10205
10206
10207
10208
10209