Greška

Došlo je do greške.

Pojavile se nove informacije, Android 13 nam donosi zanimljive funkcionalnosti

22.03.2022 09:15 | 0 Software/Web
Pojavile se nove informacije, Android 13 nam donosi zanimljive funkcionalnosti

 

Čini se da se Android 12 još uvek nije odomaćio na svim mobilnim uređajima, a kompanija Google već uveliko radi na svom Android 13 operativnom sistemu. Pre samo nekoliko dana, Google je dostavio “developer preview” verziju na osnovu koje smo dobili neke od informacija o tome šta će tačno najnoviji operativni sistem doneti.

Šta tačno ova nova Android verzija donosi? Za početak, najuočljivija vizuelna promena jeste redizajnirani vidžet za kontrolu reprodukcije različitih vrsta multimedijalnog sadržaja u okviru sekcije sa obaveštenjima do koje korisnik dolazi prevlačenjem sa vrha ekrana. Sada, ovaj vidžet je primetno veći nego u prethodnim iteracijama ovog operativnog sistema, pa su unutar njega vidljivi ne samo naziv fajla koji se reprodukuje, već i njegov kratak opis.

Još jedan vidžet kome je promenjen izgled jeste i onaj koji omogućava selekciju izlaznog audio signala između internih zvučnika ili nekog od eksternih rešenja poput Bluetooth slušalica, eksternog zvučnika, ili slušalica priključenih preko 3.5mm porta za zvuk. Ponovo, primetan je krupniji dizajn, u skladu sa ostalim izmenama u vizuelnim aspektima ove nove verzije operativnog sistema, a dodata je i opcija za uparivanje novih uređaja direktno iz ovog podmenija.

 

And13menu.jpgOd ostalih unapređenja i izmena na vizuelnom planu tu su i ovi efekti za pozadine ekrana kroz funkcionalnost koju je kompanija Google nazvala Cinematic Wallpaper. Ova opcija pružiće korisnicima mogućnost da primene razne vizuelne efekte na svoje pozadine ekrana, piše GSM Arena. Za sada, nije poznato koji će svi efekti biti dostupni, ali prema slici koju možete videti primećuje se da će korisnici moći da zatamne, tj. smanje intenzitet svoje pozadine. Ovakva funkcionalnost već je dostupna u određenim korisničkim okruženjima baziranim na Android 12 operativnom sistemu, poput Samsungovog One UI i Xiaomijevog MIUI interfejsa.

 

Elkran13.jpgNa kraju, izgleda da će se nova funkcionalnost pojaviti i u okviru menadžera zadataka unutar Android 13 operativnog sistema. Naime, menadžer zadataka za one aplikacije koje aktivno rade u prvom planu nalaziće se ispod osnovne linije sa notifikacijama i prikazivaće informacije o onim aplikacijama koje su trenutno aktivne. Odavde, korisnik će moći da pregleda sve aplikacije koje su trenutno aktivne unutar operativnog sistema, kao i da ih isključe. Takođe, menadžer zadataka aktivnih aplikacija obavestiće korisnike ukoliko one budu aktivne duže od 20 sati. Neke od naprednih opcija za Foreground Service task manager, tj. za menadžer zadataka aktivnih aplikacija mogu se videti na slici ispod:

 

FGS.jpg

 


Iskreno rečeno, nijedna od ovih funkcionalnosti je niti revolucionarna niti prvi put viđena osim, možda, novih opcija unutar menadžera zadataka aktivnih aplikacija. Suštinski, ovo se odnosi na kolekciju izmena unutar Android operativnog sistema na osnovu naprednih funkcija koje su druga korisnička okruženja, poput One UI, već predstavila.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

 

AMD je lansirao prvi serverski CPU na svetu sa 3D keš memorijom

Otkrivene informacije za OnePlus Nord pametni sat

10504
10505
10506
10507
10508
10509