Greška

Došlo je do greške.

Pobacajte već jednom kutije starih uređaja

17.08.2022 11:27 | 0 Mobile
Pobacajte već jednom kutije starih uređaja

Racionalno objašnjenje iza tog čudnog „hrčak“ momenta u nama je da ćemo, ako se ikada budemo selili ili premeštali neke od tih stvari lakše moći da ih transportujemo ili prodamo, na kraju krajeva. I onda se probudite i shvatite da na tavanu nemate mesta za staru garderobu jer i dalje čuvate kutije električnih četkica za zube. Da, to jeste problem.

Gomilanje

Niko od nas ne kupuje gomile stvari odjednom, pa da mentalno percipira ogroman broj kutija koji sada treba ili ne treba negde da se sklone. Potpisnik ovih redova u garaži i dalje ima stiroporske obloge LG frižidera koji nije dolazio u kutiji, za slučaj da frižider nekada treba da sa iznese napolje. Da, niko od nas nije baš 100% normalan. Znamo i neke koji čuvaju transportne kutije od stvari koje kupuju online…

20220817_095537.jpg

Čuvanje stvari i njihovih kutija

Racionalni momenat iza svega ovoga je da sve nove stvari kupujete postepeno, i upravo tako pravite svoju gomilu kutija, koja je svakim danom sve veća. Stari telefon je u fioci, „za ne daj Bože“, Creative Zen plejer iz 2010. godine takođe, gomila žičanih slušalica, adaptera… Ruku na srce, ukoliko prodajete stvari koje ne koristite, kutije mogu da budu značajan faktor koji utiče na cenu na KupujemProdajem: telefoni, fotoaparati i objektivi...

I onda dođe momenat da zaista treba da se preselite, odnesete ili bacite neke od tih stvari i shvatite koliko đubreta imate u kući i koliko su sve te kutije besmislene. Kutije stvari koje već godinama ne posedujete, kutije pune kutija, kutije pune stvari kojima tu nije mesto… a sve zauzimaju ogroman prostor.

Neracionalne odluke

Da stvar bude gora, u većini slučajeva kutije hardvera, telefona i tehnike vrlo često su pravljene baš po specifikacijama te tehnike i teško da bilo šta drugo može da stane u njih. Postoje i stvari čije kutije čuvate iako ih verovatno nikada nećete prodati: pegla, kuvalo, toster, prečišćivač vazduha… Pa samo kutija Logitech 5.1 zvučnika ima metar sa metar, i stoji tako otkako su kupljeni zvučnici.

Ako imate neke od ovih stvari, možemo da se kladimo da čuvate kutije, ako ne u svom stanu, makar kod roditelja ili negde u vikendici. Zar ne?

20220817_095616.jpg

Hardveraši – posebna dijagnoza

A onda na red dolazimo mi. Korisnici koji vole da sami sklapaju svoje računare. U našim ormarima možete naći kutije DDR2 memorije, plastične obloge u kojima je Samsung pakovao svoje hard diskove, kutije sa SATA kablovima, adapterima, šrafovima, vezicama… 98% tih stvari nikada nećemo upotrebiti, i toga smo svesni, ali to nam je kao droga, poznata iz vremena kada ste u kutijama matičnih ploča dobijali setove alata, adaptere, igračkice, igre i tonu nepotrebnih gluposti. Platite 300 evra za novu grafiku, a više se obradujete glupostima od 3 evra koji dođu u paketu. Ni’đe logike.

A PlayStation i Nintendo kutije? A kutije igara? Da li će vam iko ikada tražiti kutiju ako to budete prodavali? Teško.

Šok terapija

Da biste se uspešno rešili ove zavisnosti potrebno je da nađete neku osobu koja nema ista razmišljanja kao vi i zamolite je za mišljenje oko kutija. Dakle, da li će vam ovo ikada trebati? Logika je da čuvate samo kutije koje su zaista potrebne za transport stvari kao što je na primer TV. Razmislite da li ćete nešto prodavati, pa ako hoćete, da li biste vi kao kupac voleli da imate kutiju. Za jedno popodne ispraznićete bar 50% gluposti koje čuvate.

Neke od kutija zaista mogu da se sačuvaju za čuvanje nečeg drugog, ali nemojte ostavljati stvari „za ne daj Bože“. Iznenadićete se koliko ćete više prostora imati… za nove/druge kutije.

Samsung prestaje sa proizvodnjom DDR3 memorije, DDR4 sve jeftinija, a DDR5 je iza ćoška

Telefoni zvanično počeli da dobijaju Android 13

10104
10105
10106
10107
10108
10109