Greška

Došlo je do greške.

Plan za pronalazak izgubljenog hard diska sa 180 miliona evra u BTC

27.07.2022 11:05 | 0 Biznis IT
Plan za pronalazak izgubljenog hard diska sa 180 miliona evra u BTC

 

Izgubite 1000 dinara, ma i 500, pa vam nije svejedno i vratićete se putem kojim ste došli da pogledate da možda nije “crvena” tu negde, za svaki slučaj. A sada zamislite da ste izgubili 8.000 Bitcoin-a tako što ste hard disk slučajno bacili na obližnju deponiju. Upravo to se desilo Džejmsu Hauelu 2013. godine, a nakon mnogo vremena truda Gizmodo prenosi kako je najzad osmišljen način da se taj novac povrati. 

Izgubljeno bogatstvo 

Svi znamo za izreku pronaći iglu u plastu sena. Džejms Hauel je to podigao na neki viši, ludački nivo nakon što je, greškom, hard disk sa 8 hiljada Bitcoin novčića bacio u kantu, a taj disk je završio je na obližnjoj deponiji u Njuportu, Vels. Nije više igla u plastu sena, sada je oko 180 miliona evra na ogromnoj deponiji. On nije odustao i nakon skoro deset godina pokušavanja da osmisli plan kojim bi uspeo da povrati svoje bogatstvo, čini se da je ovaj Britanac najzad uspeo da osmisli pravi način da dođe do ovog ekstremno vrednog hard diska.


 money_money.jpg

Možda se pitate odakle toliki novac u vidu BTC na hard disku jednog jedinog, običnog čoveka. Džejms Hauel bio je među prvih pet, prema njegovim rečima, rudara koji su na samom početku uspeli da dođu do stvarno velike količine ove valute. Setimo se samo priče o najskupljoj pici svih vremena, kada je devetnaestogodišnji Džeremi Stardivant platio dve pice sa 10.000 BTC-a koji su tada vredeli oko 40 dolara. Sada, i sa značajnim padom vrednosti, to je daleko preko 200 miliona evra. Svi oni koji su rano došli do ozbiljne količine ove valute sada bi bili veoma, veoma bogati. 

Skovan plan 

Bili bi bogati da nisu kupovali picu ili slučajno bacili svoj hard disk u kontejner. Ali, kako sada kaže Džejms Hauel, plan kako da povrati svoj hard disk je tu. Da prvo razjasnimo zašto bi se neko uopšte trudio da povrati hard disk koji je najverovatnije do sada uništen ili od vode ili od težine đubreta koje stoji na njemu. Jednostavno, Džejms veruje da je HDD i dalje netaknut jer ga je pre bacanja stavio u posebnu crnu nepromočivu plastičnu kesu i da bi sve trebalo da bude u najboljem stanju.

 

 

On je pronašao investitore koji žele da mu pomogne da dođe do svog bogatstva putem plana od 11 miliona dolara koji prvo treba da odobri gradsko veće grada Njuporta u Velsu. On predlaže da se iskopa 110 tona otpada tokom perioda od tri godine. Investitori su Hanspeter Jaberg i Karl Vendeborn. 

Nakon što se određena količina otpada prikupi, on bi se sortirao u novoizgrađenom mini postrojenju od strane ljudi i naprednog AI sistema koji bi imao sposobnost da primeti hard disk u mnoštvu ostalog đubreta. Angažovani su i eksperti za iskopavanje, upravljanje otpadom i ekstrakciju podataka sa oštećenih diskova kako bi se osigurala uspešnost misije. 

Plan takođe uključuje i upotrebu robotskih pasa kompanije Boston Dynamics koji bi skenirali deponiju prilikom procesa iskopavanja takođe u potrazi za mitskim hard diskom. Sve je tu, sve je spremno, samo još lokalne vlasti da odobre. 

Teško do dozvole 

Ako je sudeći po dosadašnjim pokušajima Džejmsa Hauela da se dogovori sa lokalnom samoupravom, ovaj plan će teško sprovesti u delo zbog najpre ekoloških problema. On im je obećavao i 25% vrednosti koja se nalazi na hard disku, ali dozvolu još uvek nije dobio. Najveći rizik je oslobađanje gasova sa efektom staklene bašte jer je deponija prekrivena zemljom i travom, kao i nevoljno iskopavanje neželjenih štetnih materijala. Ukoliko ga ponovo odbiju, Hauels planira ad ide na savezni sud. 


Izvor: Gizmodo, You Tube, What Next, Penzin, itd

Amazon Prime poskupljuje u Evropi

World of Warcraft: Wrath of the Lich King Classic stiže 26. septembra

10604
10605
10606
10607
10608
10609