Greška

Došlo je do greške.

PC tržište se stišava, proizvođači se spremaju za veliki pad

01.07.2022 17:13 | 0 Biznis IT
PC tržište se stišava, proizvođači se spremaju za veliki pad

Pokazatelji su bili tu. Mnoge kompanije, uključujući i AMD su najavili pad tržišta. Na nedavno održanom AMD Financial Analyst Day, ova kompanija je najavila pad proizvodnje za drugu polovinu godine. Dodajte tome i da je Intel zaustavio regrutaciju novih radnika u diviziji odgovornoj za PC desktop i laptop čipove i jasno vam je da dva najveća proizvođača desktop i mobilnih procesora polako povlače ručnu.

Ozbiljne analitičke kuće kao što je IDC predviđaju pad od malo preko 8 odsto na PC tržištu za 2022. godinu. Bojimo se da su ovakva predviđanja previše konzervativna.

Crvena lampica

Jedna od prvih kompanija koje su upozorile na ovaj trend je tajvanski TSMC, još krajem marta meseca, da bi se tmurnim prognozama pridružili i najveći proizvođači matičnih ploča: Gigabyte i ASUS. Jedina stvar koja je ulivala poverenje su novi proizvodi kompanija AMD i Intel, ali kako se to nije desilo, prognoze su postajale sve gore.

TSMC wafer

Ovo je dovelo do toga da proizvođači počnu da usklađuju svoje proizvodne pogone. Usklađivanje nije pojam koji želite da čujete, jer u većini slučajeva u ovoj industriji ima negativnu konotaciju. Prve na udaru su osnovne komponente: matične ploče i grafičke karte, a za njima i sve druge PC komponente, uključujući i periferije. Jedino pitanje koje je danas nepoznanica je: Koliko veliki će pad tržišta zaista biti?

Gartner kaže oko 9,5 odsto na globalnom nivou za PC tržište, zbog miksa geopolitičkih dešavanja, visoke inflacije, nestabilnih kurseva valuta i problema u lancu snabdevanja. Ova analitička kuća predviđa sličan pad i za tržište tableta, dok će tržište mobilnih telefona pasti za oko 7,1 odsto.

Apple, AMD i Nvidia otkazuju porudžbine čipova

Glavni kupci čipova, kompanije Apple, AMD i Nvidia uskladili su svoje pređašnje porudžbine i rezervacije kod najvećeg proizvođača čipova na svetu, tajvanskog TSMC. Apple je porudžbinu smanjio za oko 10% za iPhone 14, AMD je otkazao preko 22.000 vafera za svoje čipove od 6 i 7 nm, ali ne i količine za novu generaciju 5 nm procesora. Direktna konkurencija, Nvidia, smanjuje porudžbine, ili ih odlaže, dok se neke stvari ne iskristališu.

AMD Ryzen 7 5800X3D

Ne miriše na dobro

Nažalost, ovakva pomeranja nikada nisu dovela do nečega dobrog. Jedine dve kompanije koje imaju snagu da ovo promene su upravo Intel i AMD, ukoliko malo požure sa novim generacijama svojih procesora i čipsetova i na taj način započnu novi krug ostalih proizvoda kao što su matične ploče i memorije.

TSMC

Sa druge strane, ono što se dešava na tržištu kriptovaluta nikako ne ide na ruku proizvođačima hardvera, ali se bar nadamo da će se na oglasima naći polovne grafike po pristojnim cenama i da će bar gejmeri uspeti da izvuku nešto dobro iz cele ove lude godine. U pitanju su igre velikih brojeva, a mi samo možemo da stojimo sa strane i posmatramo kako će se stvari razvijati. Tu je jesen, čim se vratite s mora, a onda će stvari biti mnogo jasnije.

Prvi kupci vivo X80 Pro dobijaju: popust, brzi bežični punjač i dve dodatne garancije

3 stvari po kojima se Motorola g82 izdvaja od konkurencije

10604
10605
10606
10607
10608
10609