Greška

Došlo je do greške.

PC prodaja u porastu i pored nestašice procesora

11.10.2019 19:17 | 0 Hardver
PC prodaja u porastu i pored nestašice procesora


Proteklih godinu dana je bilo izazovno za prodaju računara, a na ovo je uticala rastuća konkurencija od strane mobilnih uređaja i trgovinski rat između SAD i Kine, koji je prouzrokovao probleme u lancu snabdevanja. Međutim, uprskos svemu navedenom, izveštaj istraživačke kompanije Gartner pokazuje da je globalna prodaja računala zabeležila mali porast od 1,1 procenat u trećem tromesečju 2019. godine.

Tokom ovog perioda je isporučeno ukupno 68 miliona PC uređaja, naspram 67 miliona koliko je isporučeno u trećem tromesečju 2018. godine. Lenovo je isporučio najviše uređaja, sa učešćem u gotovo četvrtini tržišta, a slede ga HP i Dell. Brendovi sa manje od deset procenata tržišnog učešća uključuju Apple, Acer i Asus.

Prodaja nekih proizvođača je porasla u poređenju sa istim periodom prošle godine, a ovo se odnosi na Lenovo, HP, Dell i Acer. Druge su ostvarile pad u odnosu na prošlu godinu, a među njima su Apple i Asus. Ove brojke uključuju desktop i laptop PC uređaje, ali ne i Chromebookove i iPad modele.

 

Pogledajte još: AMD-ovi 7nm Zen 2 mobilni CPU-ovi navodno stižu tokom CES 2020 sajma


Jedan od većih problema za PC proizvođače bila je nestašica Intel procesora, dok su AMD i Qualcomm uskočili kako bi popunili opvu prazninu. Niske cene RAM-a i SSD-ova su pomogle da se PC industrija održi, dok osvežavanje Windows 10 ciklusa nastavlja da podstiče novu prodaju računara.

"Ni nestašica Intel procesora ni trgovinski rat između SAD i Kine nisu imali značajan uticaj na PC isporuku tokom trećeg tromesečja 2019. godine", ističu iz Gartnera.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Isprobali smo Epson EF 100 laserski projektor (video)

Apple planira da ugradi 5G modem u iPhone za 2022. godinu

10203
10205
10206
10207
10208
10209