Greška

Došlo je do greške.

Pazite kako i gde ih koristite, nije šala – oštećuju vid

14.09.2022 10:44 | 0 Mobile
Pazite kako i gde ih koristite, nije šala – oštećuju vid

Ovogodišnje izrazito jako letnje sunce izaziva probleme sa vidom među korisnicima mobilnih uređaja , pokazalo je naučno istraživanje. Jedna 20-godišnja devojka je pretrpela oštećenje oka nakon što je bila na plaži i tokom nekoliko sati koristila svoj pametni telefon, dok je 30-godišnji muškarac imao sličan problem nakon što je četiri sata čitao sadržaj na svom tabletu.

Iako je opšte poznata činjenica da dugotrajno gledanje telefona u mraku može da dovede do povreda vaših očiju i tako ošteti vid, lekari tek sada uviđaju da korišćenje vašeg mobilnog telefona na jakom dnevnom svetlu tokom izrazito sunačanih dana, izaziva slična oštećenja.

Dvadesetogodišnja Španjolka koja je koristila svoj pametni telefon na plaži, patila je od solarne makulopatije oka koja se obično javlja kod ljudi koji gledaju direktno u Sunce ili posmatraju pomračenje bez zaštitnih naočara. Osoba je objasnila da nikada nije gledala direktno u Sunce, ali je zato duže vreme piljila u ekran mobilnog telefona, tj čitala sadržaj tokom tri sata neprekidno.

ostecenje_zutemrlje.jpg

Prema Journal of Medical Case, upotreba mobilnog telefona kod devojke je izazvala malu leziju na makuli (u centru mrežnjače) svakog oka, izraženiju na desnom oku. Kako prenosi Fudzilla,  bilateralno oštećenje je uzrokovano prekomernom apsorpcijom energije zračenja u delu mrežnjače oka. U početku, povreda je rezultirala simptomima kao što su blještavilo i smanjenje vida, koji su zatim evoluirali u centralnu slepu tačku žute mrlje u vidnom polju koja se zadržala u desnom oku, uzrokujući trajno oštećenje centralnog vida.

Slična stvar se desila u slučaju 30-godišnjeg muškarca, koji je četiri sata koristio svoj tablet na prilično jakom suncu terase skijališta, što je dovelo do solarne makulopatije na oba oka, a koja je kasnije prerasla u bilateralni centralni skotom, koji se na sreću postepeno povlačio do potpunog izlečenja.

Objavljeni kapaciteti baterije za iPhone 14 modele

Ethereum će i posle spajanja imati drugi lanac sa Proof-of-Work sistemom

10104
10105
10106
10107
10108
10109