Greška

Došlo je do greške.

Padaju rekordi: AMD objavio izveštaj o zaradi u trećem kvartalu 2021

27.10.2021 10:14 | 0 Biznis IT
Padaju rekordi: AMD objavio izveštaj o zaradi u trećem kvartalu 2021

 

Nastavljajući pokrivanje sezone zarade za Q3 21, danas imamo izveštaj Intelovog takmaca, AMD. Proizvođač x86 čipova i diskretnih GPU-a broj dva uživa eksplozivni rast otkako je AMD započeo svoju svojevrsnu renesansu pre nekoliko godina, a taj trend se nesmanjeno nastavlja – AMD sada ostvaruje više prihoda u jednom kvartalu nego što su bili tokom cele 2016. Shodno tome, AMD već nekoliko kvartala postavlja različite rekorde, te njihov poslednji kvartal nije izuzetak, a AMD je postavio nove visoke ocene prihoda i profitabilnosti.

Za treći kvartal 2021. godine, AMD je prijavio prihod od 4,3 milijarde dolara, što je za AMD napravio ogroman skok od 54% u odnosu na kvartal od pre godinu dana, kada je kompanija zaradila samo 2,8 milijardi dolara u tada rekordnom kvartalu. To čini Q3’21 i najboljim Q3 i najboljim kvartalom ikada za kompaniju, nastavljajući trend u kojem je prihod kompanije rastao poslednjih 6 kvartala zaredom – i to uprkos pandemiji i sezonskim fluktuacijama.

 

AMD_Q3_2021_Stock_678x452.pngKao i uvek, rastući prihodi AMD-a su se odlično isplatili za profitabilnost kompanije. Za kvartal, kompanija je ostvarila neto prihod od 923 miliona dolara – što je nadomak njihovog prvog kvartala sa profitom od 1 milijarde dolara. Ovo je povećanje od 137% u odnosu na isti kvartal prošle godine, što naglašava kako AMD-ova profitabilnost raste čak i brže od njihovog brzog rasta prihoda. Opširniji izveštaj možete pročitati na sajtu AnandTech.

Kada pričamo o GPU segmentu, AMD-ov posao sa grafičkim i računarskim procesorima takođe cveta. Kao i kod CPU-a, ASP-ovi za AMD-ovo GPU poslovanje su porasli i na godišnjoj i na kvartalnoj osnovi, pri čemu su se prihodi od grafike više nego udvostručili u odnosu na kvartal pre godinu dana. Prema navodima kompanije, ovo je vođeno prodajom vrhunskih Radeon-a kao i prodajom AMD Instinct-a, pri čemu se prihod od grafike više nego udvostručuje i na godišnjem i na kvartalnom nivou. AMD je počeo da isporučuje svoje prve akceleratore zasnovane na CDNA2 u drugom kvartalu, tako da je u trećem kvartalu AMD uživao u plodovima tog povećanja.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

WhatsApp istorija sada može da se prenosi sa iPhone-a na Android 12 uređaje

Samsung objavio One UI 4 promotivne video snimke koji nam otkrivaju i novine koje nismo očekivali

  • Povezane teme:
  • amd
10604
10605
10606
10607
10608
10609