Greška

Došlo je do greške.

Ovo je orkestar u kojem sviraju zaboravljene PC komponente

17.06.2022 13:26 | 0 Hardver
Ovo je orkestar u kojem sviraju zaboravljene PC komponente

 

Flopi disk je davno, davno, dok su dinosaurusi još zemljom hodili, bio kralj prenosa podataka između računara. U ovom trenutku pominje se samo u istorijskom kontekstu, ili vas kao ikonica Total Commander programa ili save game u igri podseti na ta stara vremena. Međutim, izgleda da flopi ipak ima još toga da kaže, tj. odsvira, makar ukoliko se pita Pavel Zadrožnijak, tvorac neobične naprave, prenosi The Verge.

Flopi koji svira?

Ime mu je Floppotron, dostigao je verziju 3.0, i to je pravi mali orkestar koji je 2012. godine otpočeo svoj životni vek sa samo dva flopi drajva, da bi tokom godina malo (malo više) porastao. On je sada sastavljen od tri različita tipa računarskih komponenti, a kompozicije koje je u stanju da izvede su stvarno neverovatne. Da preciziramo, Floppotron 3.0 sastoji se od 512 flopi drajvova, 16 hard diskova, i četiri skenera. Moćan orkestar, nema šta.

Danger Zone, naslovna numera iz filma Top Gun? Može. Legendarna tema iz uvodne špice proslavljene serije (zaboravićemo osmu sezonu) Game of Thrones? Nego šta. House of the Rising Sun od The Animals? Ma nego kako. I to je sve odsvirano na prethodnoj, 2.0 verziji ovog hardverskog orkestra koja se sastojala od 64 flopi drajva, 8 hard diskova, i 2 skenera. Možemo samo da zamislimo šta nas očekuje od Floppotron-a 3.0 u budućnosti, jer je publici predstavljen pre samo 4 dana.

Princip funkcionisanja

Ideja iza Floppotron-a je sledeća - hardverske komponente proizvode određene zvukove dok obavljaju određene zadatke. Cilj je tačno odrediti koliko će se motori tih komponenti kretati brzo kako bi proizveli željene note. Nakon toga, kombinacijom što većeg broja uređaja koji proizvode sijaset tonova dobijate kompoziciju.

Ovako predstavljeno, zvuči veoma jednostavno, ali sam tvorac naglašava kako je Floppotron 3.0 sve samo ne lak za dirigovanje. Flopi drajvovi su raspoređeni u kolone od kojih svaka proizvodi određeni ton.

floppotron3_schematic.jpg

Pored toga, broj uređaja uključenih u proizvodnju svakog tona utiče na glasnoću, vibrato, i druge karakteristike audio zapisa. Na kraju, svaki tip hardvera ima svoju svrhu. Flopi drajvovi su zaduženi za niske tonove, skeneri za visoke, a hard diskovi su u službi perkusija. Sve zajedno, stvaraju neobične i, na svoj način, neverovatne kompozicije. Vredi poslušati.

Apple je najvredniji brend na svetu

AMOLED ekran, četiri kamere, jak čipset i 5000 mAh baterija za 210 evra

10203
10205
10206
10207
10208
10209