Greška

Došlo je do greške.

Ovako su kamere za telefone napredovale u poslednjih pet godina

11.02.2018 11:07 | 5 Mobile
Ovako su kamere za telefone napredovale u poslednjih pet godina


DxOMark je objavio zanimljiv osvrt na to kako su kamere za telefone evoluirale tokom poslednjih pet godina, počevši od trenutka kada je poznata laboratorija za testiranje kamera počela sa testovima telefona u 2012. godini.

Grafikon iz priloga pokazuje koliko su ukupni rezultati Photo i Video testova imali trend rasta, od objave 41MP Nokia 808 PureView modela:

photo2_1.jpg

"Ne predstavlja preveliko iznenađenje da je svaka generacija kamera Apple-a, Samsunga ili Google-a funkcionisala bolje od prethodne, ali kako kvalitet slika postaje sve bolji nego ranije, postaje i sve teže da se ostvari vidljiviji napredak korišćenjem konvencionalnih tehnika", ističe DxOMark.

Kako proizvođači telefona počinju da dostižu fizičke limite kada je kvalitet slike u pitanju, oni se okreću drugim načinima poboljšanja fotografija. DxOMark je odlučio da se pozabavi ovim rastućim strategijama - koje uključuju sisteme sa dve kamere, multi-frame-stacking, inovativni autofokus - kako bi saznao koliko je ovo imalo uticaja na performanse.

DxOMark ističe da su iPhone 5S i 6 primeri koliko poboljšano procesiranje fotografija može da unapredi kvalitet fotografija koje su kreirane istim hardverom. Evo i primera kako se kvalitet fotografija menjao od iPhone 5S do aktuelnog iPhone X modela:

photo3_1.jpg

Veliki broj različitih softverskih i hardverskih strategija je predstavljeno za poboljšanja u oblastima kao što je ekspozitura, stabilizacija, autofokus, zumiranje, bokeh i drugo.

DxOMark ovako sumira stanje u industriji kamera za telefone: "Gledajući u razvoj kamera za telefone tokom poslednjih pet godina, možemo videti da kamera hardver i procesiranje fotografija evoluiraju jedni uz druge i to mnogo brže nego što je to slučaj sa tradicionalnim sektorom kamera. DSLR-ovi i mirrorless kamere su i dalje u prednosti u nekim segmentima (auto ekspozicija). Ali kada je procesiranje fotografija u pitanju Canon, Nikon, Pentax i drugi veliki igrači na tržištu zaostaju za onim što Apple, Samsung, Google i Huawei mogu. Zahvaljujući hardverskim prednostima, većim kamerama nije potreban isti nivo piksel procesiranja kao što je potreban telefonima kako bi proizveli odličnu fotografiju, ali ne može se poreći da se razlika između smartfon kamera i DSLR-ova sve više smanjuje".

Izvor: DxOMark

lopusina Član postova: 1128
Stvarno ne znam koji tarzan je pisao ovo ali "ekspozitura", pa i da je koristio google translate trebao bi da zna da se u fotografiji koristi izraz ekspozicija. Ozbiljan ste sajt i čitam vaše tekstove više od deset godina, ovakvi tekstovi deluju neozbiljno.
Nelexije Član postova: 97
branki Neregistrovan korisnik
Sa iPhone 21 ovaj čovek će postati belac...
Vlado Neregistrovan korisnik
Bas se na tim slikama niske rezolucije vidi razlika...ccc

Benchmark: AMD Ryzen APU unboxing (video)

LG V30s stiže sa AI kamerom

10104
10105
10106
10107
10108
10109