Greška

Došlo je do greške.

Otpočela je nova era: Samsung krenuo u proizvodnju 3 nm čipova

30.06.2022 16:32 | 0 Hardver
Otpočela je nova era: Samsung krenuo u proizvodnju 3 nm čipova

Iako Samsung nije otkrio detalje oko noda koji se ovde koristi, izgleda da je u pitanju 3GAE proces. Kompanija je najavila da se radi o čipovima visokih performansi sa malom potrošnjom, uz napomenu da nisu u pitanju mobilni procesori i da će oni doći kasnije.

Kao i do sada, prvi nodovi služe za internu upotrebu, što znači da za sada nema dostupnih 3 nm čipova, ali i da je samo pitanje vremena kada ćemo videti prve 3 nm čipove za široku potrošnju. Ono što je interesantno je da je Samsung predstavio nove nodove bez mnogo pompe, uz napomenu da sve ide po planu.

Samsung_Transistor_Types.jpg

Još jedna od nepoznanica je sposobnost kompanije Samsung da proizvede velike količine ovih čipova, kao i koliki im je prinos upotrebljivih čipova po waferu. Samsung na 3 nm/GAAFET tehnologiji radi još pre 2019. godine, a test čipovi su proizvedeni još prošle godine, što znači da je kompanija imala više nego dovoljno vremena da obavi potrebne pripremne radnje pre najave nove litografije.

Malo o tehnologiji

Samsung koristi GAA tehnologiju tranzistora, odnosno Multi Bridge Channel FET (MBCFET), a radi se o nano-listovima implementaciji. FET-ovi zasnovani na nano-listovima su izuzetno prilagodljivi, a širina nan olistova je ključna metrika u definisanju karakteristika snage i performansi: što je već širina, to su već performanse (pri većoj snazi). Kao rezultat toga, različite vrste dizajna tranzistora koji se fokusiraju na malu snagu mogu da koriste manje nano-listove, dok logika koja zahteva veće performanse može da se koristi za šire listove.

InfographicSamsungsNanosheetGAAMBCFET.jpg

Od informacija koje je Samsung podelio, postoji poređenje veličine i performansi 3GAE sa starijim nodovima. Zvanično, 3GAE može da ponudi 45% manju potrošnju i 23% bolje performanse u 5 nm proizvodnim procesom, uz ukupno smanjenje veličine od 16% procenata, piše Anandtech.

Otkazan Xiaomi 12 Ultra, sprema se veliko iznenađenje za 4. jul

Nothing phone (1) će u Evropi koštati od 470 do 550 evra

10203
10205
10206
10207
10208
10209