Greška

Došlo je do greške.

Oracle traži 9,3 milijardi dolara odštete od Google-a

29.03.2016 09:32 | 0 Biznis IT
Oracle traži 9,3 milijardi dolara odštete od Google-a

Sledeća runda tužbe zbog kršenja autorskih prava koju je Oracle podneo protiv Google-a zbog Androida će početi 9. maja. Oracle će pokušati da ubedi porotu da Google treba da plati 9,3 milijarde dolara, izveštava IDG News Service. Isti medij poručuje da se cifra može videti u sudskim podnescima, a potvrđeno je ono što je Business Insider ranije načuo - da će Oracle tražiti odštetu od više milijardi.

Oracle i Google se bore na sudu već godinama zbog korišćenja određenih delova Jave u Android OS-u, programskog jezika koji je u vlasništvu kompanije Oracle, od kada je ova kompanija kupila vlasnika Jave, Sun Microsystems, 2009. godine. Na novom suđenju porota će odlučiti da li je Google imao pravo da je koristi besplatno, ili ukoliko Google treba da plati odštetu kompaniji Oracle, koliki je to iznos.

Google sa svoje strane tvrdi da je korišćenje Jave pokriveno fer upotrebom, što omogućava ograničeno kopiranje, te da ne duguju Oracle-u nikakvu odštetu. Oracle planira da objavi koliko Google profitira od Androida kako bi pokazao da je to posao vredan više milijardi dolara. Međutim, cifra koju Oracle traži je veća od one koju su platili za kompaniju koja je prethodno bila vlasnik Jave.

Google je od Androida prihodovao 31 milijardu dolara

Izvor: BusinessInsider

Komentari

0 Dodaj komentar

Apple objavio ažurirani iOS 9.3 kako bi ispravio grešku na starijim uređajima

Video poredi Galaxy S7 i LG G5 telefone

10604
10605
10606
10607
10608
10609