Greška

Došlo je do greške.

OPPO predstavio sopstveni MariSilicon X čip, koji će uskoro debitovati sa Find X4 serijom

14.12.2021 13:24 | 0 Mobile
OPPO predstavio sopstveni MariSilicon X čip, koji će uskoro debitovati sa Find X4 serijom

 

Kao što se pokazalo tokom proteklih nekoliko meseci, posedovanje sopstvenog namenskog čipa za obradu slike može uveliko poboljšati performanse kamere, a OPPO-ova predstojeća flagship serija takođe će napraviti ovaj skok. Najavljen danas na trećem godišnjem tehničkom događaju kompanije Inno Day, OPPO je napravio sopstveni silicijum za obradu slika i debitovaće u sledećoj Find X seriji, verovatno nazvanoj Find X4. Nazvan MariSilicon X, OPPO-ov novi interni čip izgrađen je na 6nm procesnoj tehnologiji i kombinuje naprednu NPU, ISP i višeslojnu memorijsku arhitekturu u jednom čipu.

Na brifingu za medije održanom pre objavljivanja, OPPO-ov viši direktor za snimanje slika Bo Jiang rekao je da fizička ograničenja u pametnim telefonima ograničavaju koliko se hardver kamere može poboljšati – na primer, ima toliko prostora za veći senzor ili duži zum objektiv – ali „softverski algoritam nudi neograničene mogućnosti — i to je razlog zašto je OPPO razvio MariSilicon X,prenosi XDA-Developers.

 

procesor.jpg

 

U suštini, ovo daje OPPO-u veću kontrolu nad procesom obrade slike, od hvatanja informacija o slici do obrade navedenih informacija do konačnog rezultata: fotografije ili video zapisa koji su prošli kroz bezbroj procesa digitalne obrade. Jiang je rekao da MariSilicon X stavlja naglasak na obradu fotografije sa RAW domena, što uključuje mnogo više informacija, ali obrada ovih informacija zahteva računarsku snagu koju, očigledno, prethodni Snapdragon ISP-ovi nisu mogli da podnesu. Tokom brifinga za medije,

OPPO je pokazao uzorke fotografija i video zapisa snimljenih u izazovnim uslovima (ekstremno slabo osvetljenje, protiv oštrog pozadinskog osvetljenja) koje su snimili MariSilicon X uređaj (verovatno Find X4) i Find X3 Pro (koji koristi Qualcomm Snapdragon 888's ISP) i uzorci načinjeni sa MariSilicon X, izgledali su očigledno superiornije.

 

Oppoultrahigh.jpg

 

Prema OPPO-u, NPU MariSilicon X-a može da obradi 18 triliona operacija u sekundi sa namenskom propusnošću memorije do 8,5 GB/s. Namenska memorija omogućava MariSilicon X da bude energetski efikasniji jer smanjuje nepotrebne cikluse čitanja i pisanja. ISP takođe podržava 20-bitno snimanje slike — očigledno 4x veći dinamički opseg od onoga što bi Find X3 Pro ISP mogao da postigne.

Ali sirova snaga MariSilicon X-a će vam najviše pomoći pri rukovanju OPPO RGBW senzorom i algoritmima slike, kao što je OPPO režim snimanja „noćnog videa“, koji veštački osvetljava scenu u video zapisima. Na OPPO Find X3 Pro, „noćni video“ režim može da snima samo u 1080p, MariSilicon X će omogućiti uređajima da snimaju „noćni video“ u 4K rezoluciji.

 

Oppo6nm.jpg

 

Vredi napomenuti da je MariSilicon X isključivo čip za obradu slika, a OPPO Find X4 Pro će i dalje vrlo verovatno raditi na Qualcomm-ovom Snapdragon 8 Gen 1. Iako MariSilicon X verovatno zaista donosi velike nadogradnje ISP-a u odnosu na ono što je bilo u Snapdragon 888, ostaje da se vidi kako se MariSilicon X slaže sa Qualcomm-ovim poboljšanim ISP-om u Snapdragon 8 Gen 1. OPPO je rekao da će Find X4 serija biti objavljena u Q1 2022.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

h

Otkriven datum lansiranja i detalji serije vivo S12 i Watch 2

Samsung Galaxy M33 5G sa baterijom od 6.000 mAh biće lansiran u januaru 2022.

10104
10105
10106
10107
10108
10109