Greška

Došlo je do greške.

Oppo predstavio masku koja hladi

25.03.2022 10:45 | 0 Mobile
Oppo predstavio masku koja hladi

 

Za sada, navikli smo da se proizvođači mobilnih telefona utrkuju u performansama svojih uređaja, kvalitetu fotografija koje njihovi senzori pružaju, softverskim mogućnostima, pa i samim dizajnom svojih telefona. Nekako, sve ovo je postalo očekivano, slično, i sa malo neobičnih inovacija, makar kada su standardni mobilni uređaji u pitanju. Sklopivi telefoni su malo drugačija priča.

A sada je tu kompanija Oppo, koja je pre manje od mesec dana predstavila svoj najnoviji flagship, Find X5 Pro. Ovaj mobilni uređaj koristi najnoviji mobilni čipset kompanije Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 1. Iako moćnih performansi, ovaj mobilni procesor poznat je i po pomalo visokim temperaturama koje ostvaruje tokom svakodnevnog rada. Jednostavno, telefoni sa ovim procesorom se greju, a to se u rukama oseća.

Zbog toga, kompanija Oppo je u svoj novi flagship telefon ugradila napredni sistem za hlađenje kako bi kompenzovala visoke radne temperature ovog procesorskog rešenja. Međutim, nisu stali samo na internom sistemu rashlađivanja uređaja, već su razvili i zanimljivo eksterno rešenje u vidu maske za telefon. Ice-Skin maska za Oppo Find X5 Pro, prema navodima ove kompanije, trebalo bi da temperaturu uređaja prilikom rada snizi za dva to tri stepena.

Ova posebna maska za telefon u sebi poseduje poseban vodonički sloj razvijan na univerzitetu u Vuhanu. Posebna vrsta vodoničkog gela prisutnog u ovoj masci izvlači vlagu iz vazduha i zatim je oslobađa posredstvom isparavanja.

 

oppomaska.jpgKako bi se ostvarilo neophodno dugoročno rashlađivanje uređaja, naučnici su uspeli da razviju poseban vid ovog gela, takozvani Glacier Mat, koji poseduje sposobnost da konstantno koristi vlagu iz vazduha i koristi je u svrhe hlađenja mobilnog uređaja kroz masku.

Dakle, maska uzima vlagu iz vazduha, njome hladi površinu mobilnog telefona, a kako se povećava temperatura, tako dolazi do isparavanja, a nakon toga i ponovne apsorpcije vlage i ponavljanja celokupnog ciklusa, javlja GSM Arena.

Na kraju, moramo dodati kako maska izgleda veoma zanimljivo na fotografijama, a čini se i da ne doprinosi značajnom povećanju debljine telefona. Dakle, veoma interesantna inovacija koja je, uz to, i veoma korisna. Ovo je svakako nešto što bi bilo lepo videti dostupno i za ostale mobilne uređaje.

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Apple radi na novom MacBook Air laptopu

I Intel (grafičkog) konja za trku ima

10104
10105
10106
10107
10108
10109