Greška

Došlo je do greške.

Opala potražnja za personalnim računarima

29.04.2022 10:11 | 0 Biznis IT
Opala potražnja za personalnim računarima

 

Iako je PC trka već nekoliko godina u punom jeku, čini se da početak ove godine i nije baš najpovoljniji za tržište personalnih računara. Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Counterpoint Technology Market Research, globalno tržište personalnih računara zabeležilo je pad prodaje i potražnje tokom prvog kvartala tekuće godine.

Prema informacijama koje se nalaze u ovom istraživanju, prodaja desktop i laptop računara opala je za nekih 4.3% u odnosu na isti period tokom prošle godine. Jedan od problema je svakako i dalje visoka cena određenih računarskih komponenti, dok je drugi problem takođe dobro poznat, a to je nepouzdan lanac snabdevanja unutar ove industrije.

Kako se navodi u saopštenju Counterpoint Technology Market Research, “Naše istraživanje sugeriše kako je tržište personalnih računara tokom prvog kvartala 2022. godine bilo poprilično konzervativno, najviše zbog aktuelne globalne inflacije i regionalnih konflikta. Pored toga, zatvaranja zbog COVID-19 u Kini su dodatno pogoršala probleme sa lancem snabdevanja, pa će tako doći do dodatne korekcije isporuka tokom aprila”.

 

Q1PCshipmentranking1768x474.pngŠto se tiće samih proizvođača desktop i laptop računara, na prvom mestu je kompanija Lenovo sa tržišnim udelom od 23.1%, pa je tako ova kompanija prodala nekih 18.2 miliona računara tokom prvog kvartala ove godine.

Odmah iza nje je kompanija HP, koja ima tržišni udeo od 20.2%, kao i 15.9 miliona prodatih računara tokom prva tri meseca tekuće godine. Tu je i kompanija Dell na trećem mestu sa 13.8 miliona prodatih računara u istom periodu, dok je kompanija Apple na trećem mestu sa 7.1 miliona prodatih desktop i laptop računara. Na kraju, svi ostali proizvođači zajedno prodali su 23.8 miliona personalnih računara tokom prvog kvartala 2022. godine.

Iako je primećen pad od skoro 5%, tu su i dobre vesti, a to je da Counterpoint Technology Market Research predviđa da će se situacija sa nestašicom komponenti poboljšati tokom druge polovine 2022. godine, ali da će prodaja računara najverovatnije ostati malo ispod predviđanja za ovu godinu.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Poznat izgled displeja za iPhone 14 seriju

Stigli Huawei Watch GT3 Pro i Band 7

10604
10605
10606
10607
10608
10609