Greška

Došlo je do greške.

OLED tehnologija je dobila ozbiljno unapređenje

18.05.2022 16:02 | 0 Multimedija
OLED tehnologija je dobila ozbiljno unapređenje

 

Kompanija Japan Display upravo je predstavila potpuno novi način proizvodnje OLED televizora. Kako navodi portal Techradar, novi proizvodni proces obećava dvostruko veću maksimalnu osvetljenost ekrana uz ogromna unapređenja u energetskoj efikasnosti. Dakle, idealno za nove mobilne uređaje koji bi dobili unapređeni prikaz uz produženo trajanje baterije.

Detalji o novoj tehnologiji

Poznata pod imenom eLEAP, ovaj način proizvodnje OLED ekrana doneo bi i produženi životni vek. Prema procenama kompanije Japan Display, eLEAP OLED displeji mogli bi da traju do tri puta duže od trenutnih panela, čak i uz znatno povišene nivoe osvetljenosti ekrana.

Najbolje od svega jeste što ovo nije jedno od teoretskih rešenja koje funkcioniše u kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Japan Display je u pregovorima oko početka proizvodnje eLEAP OLED ekrana do kraja tekuće godine. Ova tehnologije može se proizvoditi u svim OLED postrojenjima do osme generacije, što bi donelo i smanjenje cena ovih skupih proizvoda.

Najveća prednost eLEAP tehnologije proizvodnje jeste “odnos otvora blende” koji predstavlja povećanje u odnosu na prostor unutar svakog OLD piksela koji može služiti za propuštanje svetlosti. Što je veći ovaj prostor, to više svetlosti propušta, što donosi poboljšanu osvetljenost ekrana i druge tehničke karakteristike. Ilustraciju možete pogledati na slici ispod:

 

eLEAP.jpg

 

Bez problema

Trenutni OLED televizori poput LG C2, pružaju najbolje boje, odličan kontrast, kao i maltene idealan nivo crne, što sveukupno pruža odličnu sliku. Međutim, relativno mali nivo maksimalne osvetljenosti, pogotovo u poređenju sa QLED modelima, kao i kraći životni vek u odnosu na klasične LED televizore uz potencijal za “burn in” su neki od najvećih nedostataka koji do sada nisu uspešno rešeni.

Tehnologija eLEAP predstavlja se kao rešenje za sve ove probleme, pa bi čak mogla da reši problem ili makar smanji potencijal za “burn in” putem upotrebljavanja manje električne energije prilikom svakodnevnog rada. Da li će sve to na kraju biti istina ostaje da vidimo kada se pojave prvi televizori sa eLEAP OLED panelima. Sve što u ovom trenutku pretpostavljamo jeste da će biti veoma skupi.

Meta planira da pravi svoje čipove

Stižu e-ink displeji za savitljive Apple uređaje

10304
10305
10306
10307
10308
10309