Greška

Došlo je do greške.

Oko 20 miliona Chrome korisnika ima ad blockere inficirane malware-om

24.04.2018 19:01 | 0 Software/Web
Oko 20 miliona Chrome korisnika ima ad blockere inficirane malware-om


Pre nekoliko dana je AdGuard Research objavio da je oko 20 miliona Chrome korisnika prevareno da preuzme i instalira lažne ekstenzije za blokiranje reklama.

Prema navodima istraživača, ekstenzije nisu ništa više nego klonovi legitimnih ad blockera, a hakeri su u njih ubacili maliciozni kod i potom ih preimenovali. Hakeri su koristili nazive, slične popularnim ekstenzijama, kao što su "Adblock Plus Premium" i "Adguard Hardline", što im je omogućavalo da se rangiraju više u pretragama. Čak je i sam AdGuard izmanipulisan.

Kompanija ističe da ne postoji previše toga što se može učiniti kada su ovi lažni programi u pitanju. Čak je i najmanje popularni među njima preuzet preko 30.000 puta. Jedan drugi je od strane korisnika preuzet više od 10 miliona puta. Ukupno gledano, pet lažnih ekstenzija je preuzeto i instalirano na preko 20 miliona pregledača.

Kompletnu listu malicioznih ad blocker ekstenzija (kao i broj onih koji su ih instalirali) čine:

AdRemover for Google Chrome (10M+ korisnika)
uBlock Plus (8M+ korisnika)
Adblock Pro (2M+ korisnika)
HD for YouTube (400K+ korisnika)
Webutation (30K+ korisnika)

AdGuard je obavestio Google o problemu sa malicioznim ekstenzijama, koje su u međuvremenu uklonjenje sa Chrome Web Store-a. Međutim, korisnici se upozoravaju da neke i dalje mogu biti skrivene.

Prema navodima AdGuard Researcha, malware prikuplja i šalje istoriju pretrage, kao i druge lične informacije korisnika, na server. Server potom šalje komande pregledaču, sa neobičnom, ali naizgled bezazlenom fotrografijom. Pregledač potom izvršava skripte koje se nalaze na slici.

Kompanija sugeriše korisnicima da budu pažljivi kada traže odgovarajući ad blocker, kao i da pažljivo čitaju opise ekstenzija pre nego što ih peuzmu. Takođe, potrebno je proveravati da li ekstenzija stiže od pouzdanog autora ili kompanije, mada je i ovde potrebno biti oprezan jer su hakeri prilično umešni.

Izvor: TechSpot

Komentari

0 Dodaj komentar

Xiaomi planira da objavi više Android One telefona

Novi renderi pokazuju LG G7 ThinQ sa svih strana

10504
10505
10506
10507
10508
10509